JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dum sak for dansk LO

Det er nå opp til domstolene å avgjøre hvordan en særlig pensjonsavtale i LO egentlig skal forstås.


29.01.2010
13:41
16.12.2013 12:28

Den danske "Valla-saken" har gjennom uka gitt mediene mulighet til å fråtse i pamperi i fagbevegelsen. I går var siste rettsdag i oppgjøret om hvilken pensjonsordning LOs nestleder i 1996-2007, Tine Aurvig-Huggenberger, egentlig har rett til.

Intet håndtrykk Et dramatisk høydepunkt utspilte seg onsdag, da Hans Jensen, LO-leder i hele Tine Aurvigs nestlederperiode, skulle vitne. Slik ble ankomsten hans for eksempel skildret i Politiken:

- Hans Jensen ankom smilende i rettssalen, ulastelig kledd med jakke og slips. Hilste rundt på journalister, sektorformann Karin Retvig fra HK og Aurvigs advokat. Og så var det slutt. Tine Aurvig hadde reist seg og gjort klar til å hilse, men det var ikke noe håndtrykk fra den gamle læremester, skrev Politiken.

Berlingske Tidende benyttet i går anledningen til å trykke opp et arkivbilde der Aurvig og Jensen smilende omfavner hverandre.

Mediene har også merket seg at Aurvig ble hilst med en hjertelig klem av Lillian Knudsen, tidligere forbundsleder i Kvindeligt Arbejderforbund, mens flere mannlige nåværende og tidligere toppledere i fagbevegelsen møtte henne med iskulde da de skulle vitne.

Saken handler om et uklart punkt i LOs pensjonsregler. En særlig ordning som gjaldt fra 1971 til 2003, ga tillitsvalgte i LO gjennom minst 20 år rett til 2/3 av sluttlønna når de gikk av. Folk som var omfattet av ordningen da den ble spart vekk i 2003, fikk beholde den.

Oppfylt 20-årsregelen Da Tine Aurvig tapte kampvalget om posten som LO-leder med knapp margin i 2007, hadde hun rikelig oppfylt 20-årsregelen, selv om hun bare var 44 år på det tidspunktet.

Derfor krever hun via sitt fagforbund HK at LO fortsetter pensjonsinnbetalingene, slik at hun får 2/3 av LOs nestlederlønn når hun går på pensjon.

Direkte til pensjon LO hevder på sin side at formuleringen om "avgang" i ordningen bare gjelder når man går direkte fra LO-ansettelse til pensjon. Ukas vitneavhør har vist at dette punktet aldri er avklart.

- Vi ble til vi døde eller var så heldige å nå pensjonsalderen, sa tidligere LO-sekretær Bent Nielsen i sin forklaring.

Hans Jensen sa at Tine Aurvig hadde tatt saken opp flere ganger før ledervalget i 2007, men hadde avvist Jensens tilbud om å ta dette opp med LOs hovedstyre.

For gamle menn - Jeg hadde flere personlige samtaler med henne, og jeg tror Tine var redd for at det ville svekke henne i kampen om lederposten, hevdet Hans Jensen og understreket at han selv ville ha gått imot Aurvigs fortolkning om saken hadde kommet opp.

- Regelen ble laget da det var gamle menn som satt i LOs styre. Derfor har det aldri vært tvil om at man skulle gå på pensjon for å kunne bli omfattet av ordningen, fortsatte han.

Aurvigs advokat hevdet på sin side at det var opp til LOs leder å skjære gjennom og sørge for å få punktet avklart.

- Det er en dårlig forklaring at han sier at han spurte henne. Det var han, i hans rolle som leder, som hadde plikt til å undersøke det - enten ved å innhente et responsum, få saken undersøkt juridisk eller ta den opp med hovedstyret, sa advokat Marianne Norrbom i gårsdagens prosedyre.

- En absurd utlegning, mente LOs advokat Morten Ulrich i sin prosedyre, og hevdet at ordet avgang "selvfølgelig" handler om avgang til pensjon, ikke til annet arbeid.

Tolkning Nåværende LO-leder Harald Børsting var på samme linje i sin vitneforklaring, men opplyste at mange i LO tidligere hadde tolket regelen på samme måte som Tine Aurvig:

- Vi diskuterte ofte dette uformelt mellom kollegene. På slutten av 1990-tallet var ingen i tvil om at bare vi oppfylte ansiennitetskravet, var det ingen problemer. Jeg var mer enn skeptisk og tenkte: Det kan ikke stemme. Det vil være det rene slaraffenland for meg. Så skulle jeg bare være i LO til 2000, og så kunne jeg gå tilbake og bli faglærer på yrkesskolen og samtidig heve LO-pensjon. Jeg tenkte: Det kan fanden meg ikke være riktig. Det er for lukrativt.

Derfor tok Børsting ifølge eget utsagn saken opp med direktøren i LOs pensjonsselskap som svarte i en mail:

- Så morsomt er det heller ikke. Jeg husker at han skrev noe i den retningen, sa Børsting.

To tidligere ledere Vitneforklaringene i retten viste imidlertid at minst to tidligere LO-sekretærer har gått av før de fylte 62 og fått akkurat den pensjonen Tine Aurvig nå gjør krav på, da de gikk tilbake til sine opprinnelige forbund - som i tillegg ga dem nye pensjonsordninger.

Tine Aurvig mottok på sin side ett års lønn med pensjon fra LO da hun valgte å trekke seg etter nederlaget i 2007, pluss etterutdanning for 200 000 kroner. Hun har i dag en ledende stilling i et reklamebyrå, mens hun studerer ved Copenhagen Business School.

Begge parter har brukt rådyre toppadvokater i saken. Ifølge Jyllands-Posten har begge advokater vunnet "et vell av saker i høyesterett" og rangerer begge høyt på en internasjonal rankingliste over advokater innenfor arbeids- og ansettelsesrett.

Ergerlig for LO - I det hele tatt er det en ergerlig sak for LO at offentligheten og dermed medlemmene overhodet har fått kjennskap til pensjonssaken - og de skjelettene den har rystet ut av skapene. Nå hvor saken er en realitet, skal den for alt i verden ikke tapes, kommenterer Jyllands-Posten og fortsetter:

- HK risikerer striper i lakken om forbundet taper en så høyt profilert og ikke minst kostbar sak for et kjendis-medlem.

- Det er en drittsak for alle parter, sier Dennis Kristensen til Information. Han er forbundsleder i FOA, det danske motstykket til Fagforbundet i Norge.

Tilbake til start - Vi er en del som har prøvd å sette nytt liv i fagbevegelsen. Å få gjort noe med alt dette med lønninger, honorarer, goder og gylne håndtrykk. Denne saken banker oss simpelthen tilbake til start. Får Tine Aurvig rett, så er det det mest gylne håndtrykk jeg noen sinne har støtt på. Så var det en helt uhyrlig ordning som gir et bilde av at, herregud som de kan forgylle hverandre i fagbevegelsen, sier Dennis Kristensen.

Arne Johansen, tidligere forbundsleder i TIB, Træ-Industri-Byg, var på samme linje da han vitnet i retten. Han satt i LOs hovedstyre da pensjonssaken ble drøftet etter LO-kongressen i 2007.

- Tømrersvennen her mente at alle de kloke hodene måtte sette seg sammen og løse saken. LO har jo jurister i alle ender og kanter. For dette er da det mest tåpelige vi har hatt gang i, sa han og viste til at han hadde tatt spørsmålet opp med Hans Jensen før kongressen i 2007, og spurt om det nå var styr på alt.

- Det sa han at det var, og så spurte jeg ikke om mer, sa Arne Johansen ifølge avisen.dk

Tine Aurvig viste i sin vitneforklaring til et møte hun hadde holdt med LOs daværende sekretariatssjef Finn Larsen om pensjonssaken kort tid etter LO-kongressen:

- Han spurte om jeg hadde overveiet hvordan dette vil se ut på forsiden av Ekstra Bladet, sa Aurvig og kalte hele saken "et veloverveid karaktermord på meg".

Ekstra Bladet er en dansk formiddagsavis som elsker å avsløre fråts og pamperi, og gjerne bruker uttrykket "Velkommen på forsiden" når en toppfigur i samfunnet blir tatt med buksene nede.

Pensjonssaken har ikke ført til noen forside, men avisen brukte tirsdag saken til å strø salt i sårene på bagge partene i en leder

http://ekstrabladet.dk/nyheder/lederen/article1288765.ece

Samme avis har avholdt en leseravstemning, der 82 prosent går imot Tine Aurvigs krav.

Ifølge Politikens Niels Lunde

http://blog.politiken.dk/lunde/2010/01/28/derfor-er-opg%C3%B8ret-mellem-lo-og-aurvig-huggenberger-en-tabersag/

er alle parter dømt til å tape på saken.

Arbeidsmarkedsforsker Flemming Ibsen, Aalborg Universitet, feller en hard dom over LO for ikke å ha løst saken med et forlik:

- På en skala fra 1 til 10 er dette en 10´er. Og hadde skalaen gått til 12, hadde det vært en 12´er. Dette er fagbevegelsen på det verste, sier han til Information.

- Og timingen er katastrofal. Vi er midt i en periode der LO-forbundene forhandler tariffavtaler og har en unik mulighet til å markedsføre seg selv som dem som forhandler godene hjem for de danske lønnsmottakere. Denne sjansen risikerer man å forpasse om hele bildet blir stjålet av rettssaken. Fagbevegelsen står overfor en større jobb med å gjenopprette sitt image når rettsaken slutter, fortsetter Ibsen.

Dommen ventes å falle i slutten av mars.

29.01.2010
13:41
16.12.2013 12:28



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker