JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fengselsaspirantene valgte NFF

Nærmere 70 prosent av de nye KRUS-studentene som valgte å organisere seg meldte seg inn i NFF.

morten.hansen@lomedia.no

– Det var et vanskelig valg, men jeg valgte NFF fordi jeg tror det er viktig å ha en stor organisasjon i ryggen, sier Aina Cehajic.

22-åringen fra Hamar tror det kan være lettere å få hjelp med hele Landsorganisasjonen som støttespiler hvis det skulle trengs. Det inntrykket fikk hun blant annet gjennom Torstein Moes gjennomgang av problemene ved Ringerike fengsel i 2004.

Under presentasjonene av de fengselsansattes arbeidstakerorganisasjoner for de nye KRUS-studentene fortalte han om hvilken hjelp LO ga de ansatte da den såkalte ”utro-tjener-saken” sto på som verst ved Ringerike fengsel.

– Det er når man er i en vanskelig situasjon at man ser viktigheten av å være organisert. Vi fikk stor hjelp av alle organisasjonsleddene – fra lokalavdelingen i NFF til LOs juridiske avdeling, sier Moe.

Aldri alene

Det var en historie som tydeligvis gjorde inntrykk. To tredjedeler av de som valgte å organisere seg meldte seg inn i NFF.

– De ansatte ved Ringerike fikk mye hjelp. Det virket som om de aldri følte at de sto alene. Det tror jeg er viktig, sier Cehajic.

Hun ser fram til en utdanning og et yrkesliv med mange utfordringer, og håper på praksisplass ved Bredtveit fengsel.

– Jeg føler jeg har valgt et yrke med både fysiske og psykiske utfordringer. Og så får jeg en jobb hvor man arbeider tett opp mot mennesker man ikke møter til vanlig. Det sies at man aldri opplever at to dager er like. Det ser jeg fram til, sier Cehajic.

Sterke sammen

Hun får følge av Dragan Maksimovic inn i fengselsyrket og NFF. For 43-åringen fra Sandefjord var NFF et naturlig valg.

– Jeg har vært medlem av Postkom tidligere og vet at det er en fordel å være medlem av et LO-forbund. Særlig når det røyner på. Selv om man selvfølgelig håper at man ikke får bruk for organisasjonen er det en forsikring. Jeg mener det er viktig å være organisert. Det er som man sier; sammen er vi sterke, sier Maksimovic.

Fornøyd

Asle Aase, forbundssekretær i NFF, var fornøyd med både vervingen og opplegget på KRUS.

– At vi fikk muligheten til å treffe aspirantene før vervingen og fortelle om hva vi gjør, var en nyttig og fin seanse. Der fikk vi muligheten til å vektlegge det vi står for. Det tror jeg også aspirantene satte pris på, sier Aase.

Han mener årets elever fikk et bedre grunnlag før de bestemte seg for hvilken organisasjon de skulle melde seg inn i.

– Tidligere har man bare åpnet gymsalen på KRUS og de nye fengselsskoleelevene har vært nødt til å ta et valg uten å få noe særlig bakgrunnsinformasjon. Det eneste vi skulle sett var at vi hadde hatt litt bedre tid sammen med aspirantene før selve vervingen. Det må vi prøve å rette opp til neste år, sier Aase.

Annonse

Flere saker

Annonse