JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slutt på diskriminerende skift

Bedriftsklubben i BIS Industrier AS i Sandnes påklaget Arbeidstilsynets godkjenning av en arbeidstidsordning for 50 polakker i 2008. Nylig tok Direktoratet for arbeidstilsynet klagen til følge.

Et polsk datterselskap til BIS Industrier AS (Bilfinger Industrial Services) søkte i april 2008 Arbeidstilsynet Vestlandet om å få godkjent en såkalt 28-14-ordning. Søknaden gjaldt 50 polske overflatebehandlere som skulle ferdigstille moduler for AkerKværner Egersund til et olje- og gassprosjekt i Kasakhstan.

BIS Industriers norske ansatte derimot gikk på en såkalt 11-10-ordning, elleve dager på og ti dager av.

– Dette forskjellsbehandler arbeiderne, sa hovedtillitsvalgt ved BIS Industrier, Roger M. Berg-Hansen, til magasinett.org da klubben hans leverte klagen for ett og et halvt år siden.

– Høy fare for ulykker

Nylig tok Direktoratet for arbeidstilsynet BIS-klubbens til følge, og Arbeidstilsynet Vestlandets vedtak fra mai 2008 ble dermed opphevet. Den hadde gitt BIS Industrier Multiserwis tillatelse til å gjennomsnittsberegne arbeidstiden i perioden april til desember 2008.

"Enhver endring av normal arbeidstid i retning av lengre skift og redusert hviletid mellom skiftene, lengre komprimerte arbeidsperioder, samt redusert andel hviledager i arbeidsuken og arbeidsperioden, vil øke akkumulert trøtthet, øke risikonen for ulykkesskader og uheldige belastninger", heter det i Arbeidstilsynets svarbrev. Og videre:

"Direktoratet mener på denne bakgrunn at de lange arbeidsdagene med fysisk hardt arbeid i fire uker i strekk innebærer en så høy fare for ulykker og arbeidsbelastninger at det ikke kan gis samtykke til arbeidstidsordningen i dette tilfellet."

Polske tillitsvalgte sa ja

Arbeidsplanen gikk over 6 uker - fire uker jobb, og to uker fri. Det gir en gjennomsnittlig ukentlig arbeidstid på 60 timer de fire første ukene og en gjennomsnittlig ukentlig arbeidstid på 40 timer i løpet av arbeidsplanens seks uker.

Ettersom de polske tillitsvalgte gikk inn for denne arbeidstidsordningen, ga Arbeidstilsynet Vestlandet i Bergen grønt lys noen dager etterpå.

Diskriminerer utenlandske arbeidere

– Diskriminerende, mente hovedtillitsvalgt Roger M. Berg-Hansen. Juni 2008 påklaget han og Fellesforbundet derfor Arbeidstilsynets godkjennelse.

– Som klubb i Fellesforbundet har vi alltid jobbet for likebehandling. Vi tar derfor avstand fra arbeidstidsordninger som diskriminerer utenlandsk arbeidskraft og som forskjellsbehandler arbeiderne, understreket Berg-Hansen som også er nestleder i Fellesforbundets Petroleumsforum.

Arbeidstilsynet Vestlandet hadde oppfordret BIS Industrier AS til å komme med eventuelle kommentarer og understreket at det satte pris på klagen fra bedriftsklubben fordi "dette er en viktig prinsippsak". Tilsynet ønsket seg retningslinjer fra det overordnede Direktoratet for arbeidstilsynet for hvordan slike saker skal tolkes. Det har de fått nå.

Spilt ut mot hverandre?

– Slike arbeidstidsordninger er med på å etablere et dårlig arbeidsmiljø på anleggene, fortsetter BIS Industriers hovedtillitsvalgt.

Han føler at konsernene har prøvd å spille de polske og norske tillitsvalgte ut mot hverandre. Berg-Hansen visste ikke om at de polske tillitsvalgte hadde sagt ja før Arbeidstilsynets godkjennelse forelå.

– Bransjen må læres opp

Roger Berg-Hansen tok saken opp med ledelsen i BIS Industrier AS som lovet å få slutt på forskjellsbehandlingen. I senere søknader, blant annet på Kårstø, fulgte den opp det den hadde lovet.

– Jeg har tro på at ledelsen vil høre på oss. Egentlig er det vår bransje som må læres opp. Bruk av såpass forskjellige arbeidstidsordninger sørger for konkurransevridning. Det går ikke. Dessuten trenger vi etiske retningslinjer for hvordan mennesker skal behandles i Norge, sa Berg-Hansen sommeren 2008.

– Stor betydning for bransjen

– Klubben ved BIS Industrier har på forbilledlig vis drevet fram denne klagesaken. Utfallet vil ha stor betydning for bransjen og våre utenlandske arbeidskamerater. Vedtaket fra Direktoratet for arbeidstilsynet innebærer at utenlandske og norske arbeidstakere må behandles likt, sier forbundssekretær Halvor Langseth til Magasinet for fagorganisertes nettutgave.

Annonse
Annonse