JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slakter dagens anbudsregime

Aker-tillitsvalgt Atle Tranøy vil ha et nytt anbudssystem i oljebransjen. Pris kan ikke være den eneste saliggjørende, mener han.

– Jeg er grundig lei av utenlandske dumpingtilbud. Vi må legge inn andre kvaliteter enn ren priskonkurranse i anbudene, sier hovedtillitsvalgt Atle Tranøy i Aker til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han var mandag invitert til Trond Giske for å innta rollen som «næringsminister for en dag». ANB var flue på veggen da de Aker-ansattes talsmann fikk en drøy halvtime til å framføre sitt budskap overfor både politisk ledelse og byråkratene i Næringsdepartementet.

Dårlig system

Tranøy slakter dagens regime for anbud for offshoreutbygging.

– For leverandørindustrien er jeg overbevist om at det er et dårlig system. Jeg tror også det er et dårlig system for oljeselskapene, sier Tranøy.

– Anbudssystemet bidrag ikke til å fremme innovasjon og utvikling i leverandørindustrien. Jeg tror mer på en partnerskapstankegang, der det bygges inn andre ordninger som også fremmer kostnadsbevissthet, sier han.

– I dag er det slik at oljeselskapene skviser norsk leverandørindustri, sier Aker-tillitsmannen.

Skudd i foten

– Hva tenker du da eksempelvis på?

– Det kan være mange ulike måter å gjøre dette på. Poenget er å få partnerne i dialog om nye måter å tenke anbud på, sier Tranøy.

– Det ville være å skyte seg selv i foten dersom anbudet for å bygge Goliat-plattformen i Barentshavet skulle gå til utlandet. Da vil andre stikke av med gevinsten. Plattformen må bygges i Norge, sier Tranøy.

Han frykter at asiatiske verft får viktige kontrakter på norsk sokkel.

– Her må politikerne ikke la seg overstyre av kravet om såkalt næringsnøytralitet, sier han.

Kan kombineres

– Kan andre anbudskriterier kombineres med EØS-avtalen og kjørereglene for internasjonal handel?

– Ja, så absolutt. Hvis noen tror at dagens anbudssystem er det perfekte til å matche konkurranseregelverket, så tar de skammelig feil. Det overlater egentlig til oljeselskapene suverent gjennom evalueringsprosessen å velge ut ønsket leverandør gjennom å plusse på og trekke fra der det måtte passe, sier Tranøy.

Han mener at staten også må stille krav til oljeselskapene om aktivitetsansvar og nasjonalt innhold i prosjektene. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse