JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Månedsvis uten lønn på Mongstad

Ansatte hos underleverandører til Statoils renseanlegg på Mongstad har ikke fått lønn siden oktober i fjor. Det tyske entreprenørfirmaet Babcock er løst fra sin kontrakt, men selskapets underleverandører krever at hovedleverandøren, norske NLI, skal betale.

– Så langt har vi oversikt over mellom 20 og 30 utenlandske arbeidere, som ikke har fått lønn siden oktober i fjor, forteller LOs koordinator på Mongstad, Truls Strand Nilsen.

– Da de aller fleste er organisert i tyske, nederlandske eller engelske fagforbund, forsøker vi å hjelpe uten å kunne love moe som helst. Jeg tror heller ikke disse kommer inn under lønnsgarantiloven ved konkurs.

Prosjekt til en halv milliard

– Inviterer ikke den situasjonen til å slå bedriftene konkurs? – Det har ennå ikke skjedd, svarer Truls Strand Nilsen.

Ifølge www.oilinfo.no skal både NLI med hovedkontor i Larvik og Statoil ha vært informert om Babcocks betalingsproblemer allerede i mars 2009. Til nå er det snakk om at selskapet skylder sine underleverandører opptil 40 millioner kroner. Hele prosjektet skal koste mellom 500 og 600 millioner kroner. Etter kontraktsbruddet med Babcock krever nå underleverandørene å få betalt av NLI.

– Sosial dumping har vært antydet? – Her er det snakk om manglende lønnsutbetalinger og muligheter for konkurs. Vi konsentrerer oss om dette. Sosial dumping er ikke et tema i denne saken så langt jeg kan se. Jeg er ansatt for å påse at regler og forskriftene følges, og vi har fokus på forskriften om allmenngjøring, men når lønn ikke utbetales, er det andre forhold som settes i fokus.

Bygger SMIL uten smil

Utlendingene har arbeidet for utenlandske selskap med det såkalte SMIL-prosjektet, for rensing av svovel fra oljeraffineriet. På nyåret har det vært langt mellom smilene. Her står partene, det vil si entreprenører og leverandører, mot hverandre.

Det som en gang sysselsatte rundt 400 ansatte, gir nå arbeid til mellom 180 og 220, de fleste i rotasjon. Situasjonen vanskeliggjøres fordi det er her snakk om flere selskaper, altså underleverandører til hovedentreprenøren, norske NLI og den store tyske leverandøren Babcock, som ikke lenger har engasjement på Mongstad. I tillegg kommer bruk av innleid arbeidskraft, nærmest i flere ledd.

– Vil denne uenigheten utsette selve prosjektet? – Ut fra det jeg har hørt, vil det i så fall være snakk om små forsinkelser. Disse kan tas inn ved å sette inn ekstra mannskaper.

Ro over Mongstad

– Betalingsproblemer og uenighet mellom hovedleverandører og underleverandører slo vel ikke ned som en bombe?

– Da mine uttalelser kan hefte ved LO, skal jeg være ytterst forsiktig med å uttale meg om uenigheten selskapene imellom, sier Truls Strand Nilsen.

– Personlig hadde jeg håpet at NLI og NHO hadde ryddet opp i flokene før jul, men det skjedde ikke. Etter jul sa NLI opp kontrakten med Babcock, og siden da har LO-kontoret forholdt seg til NLI.

En betent sak

– Og mot denne bedriften har LO satt inn støtet? – Vi har ikke sett hensikten med å presse NLI. Dette er en seriøs bedrift med ordnede forhold. Jeg har vært i løpende kontakt med den tillitsvalgte ved verkstedet i Larvik. Vi har vært mer opptatt av å la NLI selv rydde opp og få på plass en ny organisasjon. NLI har overtatt arbeidsoppgavene til tyske Babcock på Mongstad.

Men jeg kan si at dette er en betent sak, og det står ille til når kontrakter blir sagt opp, sier LOs koordinator på Mongstad, Truls Strand Nilsen.

Annonse

Flere saker

Annonse