JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO: Ny giv i IA-forhandlingene

LOs første reaskjon på ekspertutvalgets forslag for å få ned sykefraværet er positiv. Roar Flåthen mener gradert legemelding i mange tilfeller vil fungere bra og at folk ønsker å komme tilbake i arbeid.

stig.christensen@lomedia.no

LO merker seg forslaget om raskere og tettere oppfølging av sykemeldte, samt behovet for økt kompetanse både blant arbeidsgivere, arbeidstakere og leger.

– Folk vil tilbake i arbeid framfor å få over på trygd. LO-lederen mener ekspertutvalget har kommet med mange positive innspill, men minner om at LO vil gå nærmere inn i materialet og at drøftingene begynner i morgen.

– Det er bra at utvalget fokuserer på det viktige arbeidet som må foregå på den enkelte arbeidsplass. Helt sentralt blir arbeidsgivernes tilrettelegging, mener han og viser til en positiv tilbakemelding fra partene på utvalgets framlegg. Han viser til god stemning mellom samarbeidspartnerne og at det sånn sett ligger an til at «dette får vi til».

Ikke press?

På LO-aktuelts spørsmål om det ikke blir et press på de 10 prosentene som står for 80 prosent av sykefraværet for å jobbe for tidlig, svarer han:

– Det blir heller en utfordring. Vi må gjøre dette med et positivt menneskesyn i bunnen, slik at det blir i samsvar med den enkeltes ønsker, sier han. Selv om sykelønnsordningen ikke har vært tema, viser utvalget til at sykefraværet har gått ned der man har strammet inn på gode sykelønnsordninger. Men utvalget går ikke lenger, i det de har tatt regjeringens signaler om at dagens ordning ikke skal røres.

– Hva med folk på arbeidsplasser som er dårlig organisert og står uten tillitsvalgte. Vil de bli ekstra presset?

– Det er et problem i dag også, mener LO-lederen, som velger å se på denne situasjonen som en utfordring fagbevegelsen må ta.

– Er det noe du savner i rapporten, Roar Flåthen?

– Vi i LO har lagt stor vekt på attføring og rehabilitering. Man er inne på det i utvalget, men kunne gått dypere inn idisse områdene. Flåthen mener utvalget også kunne gått nærmere inn på legens rolle.

Gradering

Han er tilfreds med at det er gradering av sykemeldinger utvalget har lagt vekt på og ikke den svenske ordningen med normer for ulike diagnoser.

– Det er et stort potensiale for at flere kommer delvis tilbake. Utvalget har begrunnet denne graderingen på en god måte, så dette er en utfordringen vi må gripe.

– Må arbeidstakerne strekke seg lenger nå?

– Min erfaring er at folk er omstillingsvillige og at de ønsker å være i jobb. Det å ikke kunne delta i det sosiale livet på en arbeidsplass er en belastning, slår Flåthen fast. Han viser til eksempler der folk legger seg i trening for å komme seg tilbake i arbeidslivet.

– Men mange vil da måtte ta helt andre oppgaver enn det de opprinnelig har hatt?

– Sånn har det alltid vært. Hvis en som er vant til å klatre i stillaser ikke kan gjøre det lenger på grunn av en fysisk skade, er det bedre at han blir omplassert til annet arbeid enn å være sykemeldt eller ende på trygd. LO-lederen viser til dagens virkelighet der mange ikke får tilbud om annet arbeid i det hele tatt. Og han har håp om at man ved å gjøre dette riktig kan få folk over i arbeid framfor å havne på uføretrygd.

LO-lederen fikk flere spørsmål om ikke presset på en del arbeidstakere vil bli for stort. Han understreker at det skal være lov å være syk, og minnet om at det må være mulig å ha flere tanker i hodet samtidig. Noen har behov for å være helt syke, andre kan jobbe gradert .

Arbeidsgiverne kan spare

LO-lederen er glad for at ikke arbeidsgiverperioden ble forlenget på en måte som ville ha ført til økte utgifter for arbeidsgiverne, da han i så fall ville vært bekymret for at folk med skrantete helse ville ha blitt holdt utenfor arbeidslivet i større grad.

– Men min første tanke da jeg så dette forslaget var at arbeidsgiverne kan spare noen kroner, sier Roar Flåthen til LO-Aktuelt. Etter forslaget skal arbeidsgiverperioden reduseres til de ti første sykedager. Deretter kommer det offentlige inn, men etter åtte uker blir betalingen fordelt med 80 prosent stat og 20 prosent arbeidsgiver ved full sykemelding

– Sånn sett er dette en kreativ innfallsvinkel fra utvalget, mener Flåthen.

YS

YS-leder Tore Eugen Kvalheim sier til LO-Aktuelt at YS og LO har hatt en veldig lik tilnærming til disse spørsmålene. Han viser til at man hadde hell med innføringen av graderte sykemeldinger i 2004, da sykefraværet falt med 23 prosent.

– Dermed er det bra at utvalget har tatt opp denne tråden, sier han. YS-lederen understreker at arbeidsgivers tilrettelegging på arbeidsplassene blir sentralt, men at alle parter har et ansvar.

– Det krever en helt annen tenkning enn tidligere, mener han.

Annonse
Annonse