JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsvalgte krever styr på danske LO-pensjoner

Fagligt Ansvar, et nettverk av danske tillitsvalgte, mener det juridiske slagsmålet om pensjon til tidligere nestleder i LO er "en katastrofe for fagbevegelsen".

– Det som tusenvis av gode faglige folk har bygget opp, rives nå ned på kort tid. Om Tine Aurvig-Huggenberger vinner saken, så skjer det på bakgrunn av helt utilstedelige kutymer og avtaler. Taper hun, er det fint nok. Men så har hun åpenbart trodd at det eksisterte en slik ordning, sier Anders Olesen til Fagligt Ansvars hjemmeside om rettssaken mellom Tine Aurvig-Huggenberger og LO.

Olesen er formann i Byggefagenes Samvirke, en sammenslutning av en rekke fagforeninger innenfor bygg og anlegg i København, og samtidig en sentral figur i Fagligt Ansvar.

Saken mellom Aurvig-Huggenberger og LO kjørte i byretten i forrige uke. Hun krever at LO skal fortsette å betale inn til pensjonsordningen hennes, selv om hun trakk seg fra LO etter å ha tapt ledervalget i 2007. Dommen ventes å falle i slutten av mars.

Må rydde opp

– De faglige lederne må selv gå i gang med å rydde opp nå, så pamperordninger helt blir forvist fra fagbevegelsen, sier Olesen.

Den pinaktige saken har vært omgjerdet av taushet på fagbevegelsens egne hjemmesider, inntil Fagligt Ansvar nå har tatt den opp. Til gjengjeld har det vært fritt spill i andre medier som med avisen Ekstra Bladet i spissen nyter å helle salt i sårene.

Tine Aurvig fortalte i retten at en tidligere LO-sekretær i sin tid hadde spurt henne om hvordan hun trodde en slik sak ville se ut i Ekstra Bladet?

– Hva tror du selv, skal hun ha svart.

Mandag ga Ekstra Bladet sitt besyv med, da avisen ønsket tidligere LO-leder Hans Jensen "velkommen på forsiden".

Styrehonorarer Avisen skriver at han i egenskap av tidligere LO-leder har en pensjon på 548 000 kroner om året. I tillegg, hevder avisen, hever han 645 000 kroner i honorar for å sitte i flere styrer, blant annet i lønnsmottakerfonds.

I et usedvanlig giftig intervju, selv til Ekstra Bladet å være, prøver avisen å presse Hans Jensen til å innrømme at han burde motregne noen av honorarene med pensjonen, mens Hans Jensen blir sitert for å parere med rasende svar som:

– Skriv bare 30 millioner. Du skal da ha noe å skrive om, for helvete. Du vil jo gjøre det så perfid og svinaktig som mulig.

Til forbundskassene Nåværende LO- og forbundsformenn motregner styrehonorarer med lønna, slik at honorarene går direkte i forbundskassene. Det er for øvrig et system Hans Jensen i sin tid var med på å innføre.

Dennis Kristensen, forbundsleder i FOA, det danske motstykket til Fagforbundet, har kalt det "svineri med medlemmenes penger" om Tine Aurvig-Huggenberger vinner saken.

Pamperi

– I så fall skal hun selvsagt ha pengene, men da har det vært en pensjonsordning i LO som er pamperi av verste skuffe, sier han til Politiken.

– Vi skal ha fjernet alle mistanker om at vi sitter på disse postene fordi det gir god inntekt. Kontingentet skal ikke brukes på å gjøre oss rikere.

– Hadde du sagt ja til jobben om du fortsatt hadde fått lønn som portør, spør Politiken.

– Jeg mener faktisk at jeg burde lønnes som portør, og så ha et tillegg for å være forbundsleder.

– Det låter noe idealistisk?

Idealisme

– Ja, det er det også. Men det er jo det fagbevegelsen handler om: en bevegelse. Om det ikke er noe idealisme i de folkene vi velger inn, så går det helt galt. Om alt sammen skal handle om cool cash og personlig vinning, så mister vi vår eksistensberettigelse, sier Dennis Kristensen.

Anders Olesen mener det må være første og siste gang en så pinaktig sak verserer i retten.

– Den eneste måten å sikre det på, er at de faglige lederne nå selv tar ansvaret for å rydde opp. Og de skal ikke vente på neste generalforsamling eller på et snevert flertall på et landsmøte, slår han fast:

– Medlemmene vet ikke hva som finnes av avtaler og ordninger. Derfor må de faglige lederne selv sørge for å få dem på bordet og fram i lyset. Det skal ryddes opp både forlengs og baklengs, det nytter ikke å si at dette var noe som ble avtalt før jeg ble valgt.

– De må ta ansvaret og få fjernet ordninger som kan betegnes som pamperi, så det blir rimelighet og anstendighet i måten lederne lar seg avlønne på. Det må være den enkelte faglige leders personlige ansvar, krever Anders Olesen på vegne av Fagligt Ansvar.

Annonse
Annonse