JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav-trøbbel må løses uten mer penger

Nav-ansatte bør ikke håpe på flere ressurser fra regjeringen. Problemene må løses på annet vis, framholder arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap).

– At det kommer mye nye ressurser inn i Nav, skal man ikke forvente, sa Bjurstrøm da hun torsdag deltok på et LO-seminar i Folkets Hus.

Til stede var tillitsvalgte fra en rekke LO-forbund, mange av dem selv ansatt i Nav.

Bjurstrøm ble tatt godt i mot, og fikk skryt for ikke å love for mye for raskt, slik hennes forgjenger Bjarne Håkon Hansen har innrømmet å ha gjort.

Men flere av de tillitsvalgte etterlyste likevel flere ressurser for å følge opp brukerne.

Lovbrytere?

– Vi syntes det var litt rart da oppfølgingen fra Nav ble lovfestet. Hvordan skal vi da unngå å bli lovbrytere? spurte Jørund Gustavsen, NTL-tillitsvalgt ved Nav på Nordstrand i Oslo.

Bjurstrøm ville imidlertid ikke gå med på at ressursene er for få.

– Det er ikke nødvendigvis gitt at det er et ressursproblem. Vi har noen gitte rammer som vi må løse dette innenfor. Og jeg vil også gjerne vite hva man mener med ressurser. Er det snakk om flere folk eller ressurser innen IKT? sa Bjurstrøm.

Hun innrømmet at Nav ikke fungerer optimalt, og at hun heller ikke kan love at alt går på skinner i 2011, men hun fastholdt at reformen var nødvendig og at ting kommer til å bli bedre. For å vite hva som konkret må gjøres vil hun selv reise rundt og finne de gode eksemplene, samtidig som en ekspertgruppe skal vurdere måten Nav er organisert på og arbeidsfordelingen mellom kontorene og forvaltningsenhetene.

– Har vi gjort det riktige på en gal måte? spurte Bjurstrøm retorisk.

Konsulenter

Tillitsvalgte ba også Bjurstrøm vurdere Navs utstrakte bruk av konsulenter og midlertidig ansatte, som tar med seg kunnskap ut av etaten.

Dessuten ble det uttrykt bekymring for arbeidsavklaringspengene, som skal erstatte flere ulike ytelser fra 1. mars. Ordningen skal sikre brukerne bedre oppfølging ved at alle også får en arbeidsevnevurdering med tanke på at de skal ut i jobb.

Jarle Berge, leder for de 6 200 medlemmene i NTL Nav, frykter at ordningen kan bli tøff å bære for de ansatte.

– Vi frykter at arbeidsavklaringspengene blir ressurskrevende. Når det kommer på toppen av at vi allerede har altfor mye å gjøre, kan det bli dråpen som får begeret til å flyte over, sa Jarle Berge.

Annonse

Flere saker

Annonse