JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politiske vinder i rødt og blått

Den politiske vinden i Sverige og Danmark er rød, men blå i Norge. Dette viser fersk meningsmålinger, der FrP i Norge raser og Høyre i Sverige sliter.

Vinden viser ikke bare ulik farge, men også forskjellig styrke mellom blokkene i Sverige, Danmark og Norge.

I Norge går Høyre mest fram og FrP mest tilbake, mens det rødgrønne alternativet i Sverige har flertall i siste meningsmåling og ville fått flertall i Riksdagen hvis det hadde vært valg nå. Kristdemokraterne (KD), som hadde rundt 10 prosent ved valget i 2004, vaker nå rundt 4 prosent, som er sperregrensen for representasjon i Riksdagen. Uten økt oppslutning om KD, kan statsminister Fredrik Reinfeldt oppleve at heller ikke den nåværende borgerlige regjeringen vil bli gjenvalgt. Siste det var valg til Riksdagen var i 2006.

Høyre største parti

I Norge går Høyre fram 2,3 prosent og har en oppslutning på 22,9 prosent, mens FrP faller med 4,2 prosentpoeng til 20,7 prosent. Dette viser en meningsmåling som Sentio har gjennomført for Mandag morgen. Høyre er med andre ord det største borgerlige partiet. Les artikkelen "Velgerne ser rødt"

De rødgrønne partiene ville ha tapt regjeringsmakten dersom meningsmålingen hadde vært valg. Samlet holder de tre partiene stillingen fra forrige måned med en oppslutning som ville gitt 77 mandater på Stortinget, mot 86 som ble resultatet ved valget i 2009. De borgerlige ville samlet ha fått 91 mandater.

Arbeiderpartiet faller med et prosentpoeng til 31,1 prosent, mens SV øker med 0,8 og Senterpartiet med 0,2 prosentpoeng.

Mobilisering mot Hansen

KrF går fram 0,3 prosentpoeng i målingen, som er gjort før uroen i partiet etter at nestleder Inge Lise Hansen tenkte så høyt om så mange kontroversielle temaer at mange partifeller mistet sin identitet til partiet. Nå mobiliserer krefter i KrF med krav om at Inger Lise Hansen trekker seg. Les om han som vil fjerne nestlederen

Rødt i Danmark

I Danmark krangler regjeringspartiene, og statsminister Lars Røkke Rasmussen har fallende oppslutning. Socialdemokratene går fram 2,2 prosentpoeng til 26,9 prosent og er dermed det største partiet. Sammen med Socialistisk Folkeparti, fram et prosentpoeng, har disse partiene 45 prosent og 79 av plassene i Folketinget. Medregnet Det radikale Venstre og Enhedspartiet har de røde i Danmark nå 52,3 prosent av stemmene bak seg og ville hatt 92 seter i Folketinget om det var valg i dag. Regjeringspartiene får 34, 2 prosent og 60 seter. Folketinget har 179 medlemmer.

Annonse
Annonse