JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tøft i trafikken for helsearbeidere

Ansatte i svensk hjemmetjeneste skades oftere i trafikken enn yrkessjåfører. Trolig har ulykkesrisikoen også økt i Norge, mener Kjellfrid Blakstad i Fagforbundet.

Helsepersonell har den farligste jobben ute på veiene, skriver den svenske LO Tidningen. Mer stress og flere eldre som bor hjemme, oppgis som årsak til utviklingen.

Siden 2005 er det ansatte i hjemmetjenesten som topper statistikken over yrkesgrupper som er utsatt for trafikkulykker når de er på jobb. Tallene er hentet fra Arbetsmiljöverket (Arbeidstilsynet), som arbeidsgivere må melde fra til når ansatte rammes av ulykker.

Eldre bor hjemme

Årsakene til at hjemmepleiere er spesielt utsatt, er flere. Blant annet har antall eldre som bor hjemme økt kraftig som følge av at antall institusjonsplasser er bygd ned i løpet av 2000-tallet. Det har ført til økt behov for hjemmetjenester og flere pleiere på svenske veier.

En annen forklaring er at arbeidspresset er stort. Sjåførene er gjerne stresset når de kjører fra en pasient til en annen.

Også i Norge bor flere eldre hjemme, samtidig som det er innført strenge rutiner for hvor mye tid som kan brukes på hver enkelt pasient.

– Hjemmetjenesten er veldig presset på tid. Matpakken spises i bilen for å overholde vedtak om tidsbruk. I denne jobben har man å gjøre med mennesker ikke maskiner, og noen ganger er det viktig å bruke fem minutter ekstra. Så kniper man inn på kjøringa i stedet, sier Blakstad.

Mangler tall

I Norge finnes det ingen helhetlig oversikt over hvilke yrker som er mest utsatt for trafikkulykker i arbeidstiden. Det skyldes blant annet manglende rapportering fra arbeidsgivere til Arbeidstilsynet, ifølge pressekontakt Bente Bakke ved Arbeidstilsynet i Oslo. Arbeidsgiverne tar sjelden med trafikkulykker når de melder fra om arbeidsulykker.

I Sverige forklares ulykkestallene også med en økning i bruken av private hjemmehjelptjenester. De private leverandørene dekker som oftest et større geografisk område enn kommunalt ansatte, og bruker derfor mer tid på veiene. I kommunens team holder det ofte med en sykkel når de ansatte farter rundt.

Selv om bruken av private leverandører av hjemmetjenester er mer utbredt i Sverige enn i Norge, er dette også en aktuell problemstilling her til lands.

Nyere biler

Utviklingen har ført til at Vägverket (det svenske veivesenet) har bedt både kommuner og fylker om å stille høyere krav til trafikksikkerheten for sine ansatte. Blant annet bør ansatte i hjemmetjenesten bruke nye biler som gir fra seg en høy lyd når sjåføren kjører uten bilbelte, mener Vägverkets analytiker Magnus Lindholm. 5 prosent av de ansatte bruker i dag ikke bilbelte.

Annonse

Flere saker

Annonse