JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oslo vil svekke faglige rettigheter

Sammenbruddet i forhandlingene om ny hovedavtale for Oslo kommune kan havne i arbeidsretten, eller bli tema under lønnsoppgjøret til våren.

Partene i Oslo kommune, som er eget tariffområde, har forhandlet om endringer i hovedavtalen og øvrige avtaler uten å komme til enighet. Siste forhandlingsmøte var 8. februar.

Avtalen ble sist reforhandlet for åtte år siden og er etter dette videreført uten endringer. Dette kan skje igjen dersom partene ikke blir enige.

–I denne saken har organisasjonene forhandlet tett etter at det ble klart at Oslo kommune som arbeidsgiver ønsket å redusere arbeidstakernes rettigheter, sier forhandlingsleder Anne Green Nilsen i Kommuneansattes Hovedsammenslutning (KAH). Den har tilslutning fra ansatte i LO-forbundene Fagforbundet, Fellesorganisasjonen (FO), Skolenes Landsforbund (SL) og Musikernes Fellesorganisasjon.

Vil vingeklippe organisasjonene

Oslo kommune, som ikke er med i noen arbeidsgiversammenslutning, har fremmet omfattende krav knyttet til endringer av organisasjonenes rett til å anke lokal uenighet inn til sentral avgjørelse, endring i bestemmelsene knyttet til medinnflytelse ved konkurranseutsetting av kommunale tjenester og endring av de ansattes rett til lønnet permisjon ved kurs/opplæring arrangert av forbundene.

Oslo kommune ønsket heller ikke å ta inn undervisningspersonalet i Hovedavtalen til tross for at det snart er seks år siden staten overførte forhandlingsansvaret til kommune.

Leve videre med uenighet?

– Hva skjer videre?

– Nå vil organisasjonene lokalt drøfte situasjonen før saken eventuelt oversendes hovedorganisasjonene. Samarbeidet mellom organisasjonene under forhandlingene vil fortsette, svarer Anne Green Nilsen.

– Vi står overfor tre mulige alternativer. Det ene er å bringe deler av saken inn for arbeidsretten, det andre er å føre den inn i vårens tariffoppgjør. Det tredje er at partene lever videre med uenigheten. Organisasjonene sa seg villige til å prolongere avtalene, men dette ville ikke kommunen. Uansett kan vi ikke akseptere kommunens krav, som vil bety en svekkelse av rettigheter for tillitsvalgte og ansatte.

– Men å leve videre med en avtale ingen av partene er fornøyd med, kan vel neppe karakteriseres som et godt alternativ?

– Partene kan leve videre med nåværende bestemmelser inntil partene innmkaller til forhandlinger. Dette forholdet er hjemlet i arbeidstvistloven, svarer Anne Green Nilsen.

Del av lønnsforhandlingene?

Da partene etter forhandlinger på overtid ikke oppnådde enighet, foreslo organisasjonene at gjeldende avtaler skulle prolongeres, altså videreføres. Dette avviste arbeidsgiver. Dermed ble forhandlingene avsluttet uten resultat. Tidligere avtalebestemmelser gjelder videre, slik det er nedfelt i arbeidstvistlovens paragraf 6.3 punkt 2., fram til partene avtaler noe annet.

– Hovedavtalen i kommunesektoren har utløp ved årsskiftet, mens hovedtariffavtalen har utløp pr. 1. mai. Partene ble enige ved siste revisjon om ny hovedavtale, men for fire år siden, ble forhandlingene videreført til forhandlingene om ny hovedtariff. I mellomtiden praktiserte partene bestemmelsene den eksisterende avtalen, forteller advokat Hans Christian Monsen i Fagforbundet.

Fikk mer i forhandlinger

– Ga det uttelling?

– Fagforbundet oppnådde mer i lønnsforhandlingene enn under forhandlingene om ny hovedavtale.

– Forhandlingsleder Anne Geeen Nilsen i KAH antyder å føre uenigheten inn for arbeidsretten. Men forhandlinger om revisjon av en hovedavtale er vel mer en ren interessetvist, ikke en tolking av avtaleverket?

– Det siktes her til manglende vilje til å overføre undervisningspersonalet til hovedavtalen i Oslo kommune og fortolkningen av all den dokumentasjon som fulgte med overføringen av forhandlingsretten fra stat til kommune. Slik jeg bedømmer forholdet, har KAH en god sak, sier advokat Hans Christian Monsen i Fagforbundet.

Annonse

Flere saker

Annonse