JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EU-midler til Postens miljøprosjekt

I høst etablerte Posten Norge en togrute mellom Oslo og Rotterdam for miljøvennlig frakt av matvarer til og fra kontinentet. Nå får prosjektet rosende omtale og 4,3 millioner kroner euro i støtte fra EU.

may.berg@lomedia.no

EUs Marco Polo-program har rangert Posten og Brings prosjekt som det beste av i alt 70 prosjekter som søkte om støtte til å utvikle miljøvennlig godstransport. Prosjektstøtten på 4,3 millioner euro skal utbetales over en treårsperiode.

Støtten fra programmet skal bidra til å redusere den økonomiske risikoen ved å ta i bruk mer miljøvennlige løsninger i internasjonal godstransport. Norges deltakelse er en del av EØS-avtalen.

Fersk fisk

Flytting av gods fra vei til tog står sentralt i Postens miljøstrategi. Dette prosjektet gjelder etablering av et nytt togtilbud for frakt av fersk fisk mellom Norge og de europeiske markedene i Benelux-landene og Nord-Frankrike.

I begynnelsen av november gikk det første direktetoget fullastet med fersk norsk laks og returemballasje som skulle til gjenvinning i Tyskland.

Bring-toget som går til Rotterdam hver lørdag og returnerer følgende onsdag, betyr 32 færre trailere hver vei. I løpet av ett år betyr det fire millioner innsparte kilometer, og 4000 tonn reduserte CO2-utslipp.

Målsetningen er at Bring i løpet av 2010 skal øke kapasiteten til Europa med tre ukentlige tog.

Kompetanse og innovasjonsevne

– Det er regjeringens klare ambisjon at mer godstransport må bort fra vegnettet, og over på bane og sjø. At Posten Norges prosjekt blir rangert som det beste, viser at vi i Norge har stor kompetanse og innovasjonsevne når det gjelder å utvikle nye og mer miljøvennlige transportløsninger, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Også det norske rederiet Sea-Cargo AS fikk tildelt prosjektstøtte fra Marco Polo-programmet med en sum av 1,3 millioner euro over en treårsperiode.

Annonse
Annonse