JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trivsel avgjør for seniorene

En toårig spørreundersøkelse blant en gruppe seniorer viser at det å bli synlig verdsatt er med på å forlenge yrkeslivet.

odd.arne.olafsen@lomedia.no

Holdningene hos arbeidsgiverne og hos venner og nærmeste familie. Dette er hovedkonklusjonen fra en undersøkelse Synovate har utført for Senter for seniorpolitikk (SSP) som et ledd i senterets IA-tiltak Vinn Vinn-kampanjen.

Eldre yrkesaktive «Panelundersøkelsen om arbeid og pensjonering», som ble presentert i dag, har sitt utgangspunkt fra 2007 i forbindelse med regjeringens treårige informasjonskampanje for å påvirke seniorene til å stå lenger i arbeid. Målgruppen var spesielt yrkesaktive i alderen 60-62 år.

Synovate rekrutterte 456 yrkesaktive i alderen 57-65 år som gjennomgikk en spørreundersøkelse i oktober 2007. Høsten 2009 fikk den samme gruppen en tilsvarende spørrerunde.

De nærmestes holdninger Undersøkelsen viser at venner og nærmeste families holdninger og arbeidsgivernes holdninger betyr mye for om man fortsetter i jobben. Når en sammenligner svarene fra 2007 og 2009, framkommer det at andelen eldre som fikk mulighet til å lære noe nytt har økt i toårsperioden.

– Dette betyr åpenbart mye og kan være en indikasjon på hva som kan være viktige signaler fra arbeidsgivere for å få seniorer til å fortsette lengre i jobb, sier direktør Erik Dalen i Synovate.

Mulighet for læring – Det ser ut til å være større virkninger av å tilføre positive faktorer som læringsmuligheter enn å fjerne negative faktorer som ensformig arbeid, sier forsker Per Erik Solem i NOVA.

Det er de eldste som oftest svarer at de ikke får lære nye ting. Dette varierer fra 16 prosent blant de i aldersgruppen 59-61 år til 20 prosent blant de som nå er 65-67 år. I den yngste gruppen oppgir 34 prosent at de har liten eller ingen mulighet til å få nye arbeidsoppgaver dersom de ønsker det, mens det i den eldste gruppen er 41 prosent. Andelen blant de eldste har hatt en svak økning siden 2007.

– Det betyr mye for en arbeidstaker å bli verdsatt og etterspurt. Seniorene trenger kanskje mer enn noen andre tilbakemelding på den jobben de gjør, og dette er det mulig for ledere å gjøre noe med, sier Dalen.

Annonse
Annonse