En av tre jobber utenom dagtid
Men i hotell- og restaurantbransjen er avvikende arbeidstid hovedregelen.
einar.fjellvik@lomedia.no
Ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå jobbet 761.000 personer, eller 33 % av alle ansatte, utenom vanlig dagtid i fjor. Andelen har holdt seg ganske stabil gjennom de ti siste årene, men belastningen ved å jobbe «mot norrmalt» er langt fra jevnt fordelt.
«Mot norrmalt» er standarden
Skift, turnus og andre former for avvikende arbeidstidsordninger er mest utbredt i hotell- og restaurantnæringen. 72 % av alle ansatte i næringen har slike arbeidstidsordninger. Bare 28 % har arbeidstida si mandag til fredag mellom kl 6 og kl 18.
Også transport og lagervirksomhet er typisk døgnet-rundt-arbeid. 62 % av de ansatte har andre arbeidstidsordninger enn vanlig dagtid.
Dagarbeiderne
I motsatt ende av skalaen finner vi ansatte i finans/forsikring, offentlig administrasjon, undervisning, forsvar m.m. I disse bransjene er det godt under 20 % som arbeider utenom vanlig dagtid.
Både og-bransjene
Varehandel og helse- og sosialtjenester er begge delt omtrent på midten. Halvparten av de ansatte jobber vanlig dagtid, mens resten har ulike ordninger med skift, turnus, kvelds-, natt- og helgearbeid.
I industrien jobber omtrent 3 av 4 vanlig dagtid.
LES MER: Hele SSB-undersøkelsen av arbeidstidsordninger 2009.
Skift og turnus vanligst
Den vanligste formen for avvikende arbeidstidsordninger er skift og turnusarbeid. Og den typiske skift/turnusarbeideren er i dag en kvinne, ansatt i helse- og sosialsektoren.
For arbeidslivet under ett er det også blant kvinnene vi finner den største andelen som jobber utenom vanlig dagtid. 37,2 % av alle kvinner har slike arbeidstidsordninger, mot 30,6 % av alle menn.
Unge kveldsarbeidere
Den andre gruppa som er solid representert blant de som jobber utenom vanlig dagtid er ungdom under 30 år. 46 % av alle i denne aldersgruppa har arbeidstidsordninger som avviker fra «norrmalen».
Blant ungdom er det særlig kvelds- og helgearbeid som er utbredt.