JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NJF: Forberedt på oppgjøret

Likt kronetillegg og bedret kjøpekraft for alle. Staten må finansiere en eventuell sum til likelønn. Det er blant kravene fra Jernbaneforbundet.

oystein@lomedia.no

Bedre lønn for lærlinger, rett til 100 prosent jobb ved ufrivillig deltid, og tiltak for å få alle 62-åringer til å stå lenger i arbeid, er også punkter i det NJF mener bør være grunnlaget under årets tarifforhandlinger.

Frontfag

Likt kronetillegg for alle, midler til sentrale og lokale forhandlinger, bedre tillegg i helger og for arbeid om natten er blant det forbundet vil prioritere i de statlige forhandlingene.

Innenfor Spekterområdet er kravet en generell bedring av kjøpekraften for alle medlemmer. Arbeidstakere som har fylt 62 skal inngå avtale med arbeidsgiver som stimulerer til å fortsette i jobben. Bedriften skal dekke kostnader og legge til rette for at arbeidstakere tar relevante fagbrev som øker kvaliteten på tjenestene.

Frontfagsmodellen må bidra til vekst og kvalitet i stat og kommuner, sier NJF i sitt vedtak.

– Forbundet vil stå for en lønnspolitikk som er kollektiv og samordnet, der hoveddelen av lønnsmidlene tas ut sentralt. Vi krever en sterkere lønnsutvikling for lavlønnsgrupper enn gjennomsnittet. En eventuell likelønnspott må finansieres med friske penger fra regjeringen, sier forbundsstyret, som også vil begrense vekst i lederlønninger til den generelle utviklingen.

Beregninger

I Spekter er det en vedvarende uenighet om hva som skal være grunnlaget for tilleggene.

– Ved bruk av hvert enkelt forbunds lønnsmasse som beregningsgrunnlag vil forskjellene øke på bakgrunn av lønnsnivået totalt i det enkelte forbund. Den totale lønnsmasse i det enkelte selskap skal ligge til grunn for beregning av lønnsgrunnlag, mener NJF, som også vil flytte selskapet Arrive inn i område 7. Der ligger NSB og datterselskapene, bortsett fra Nettbuss.

Hovedtrekkene

Representantskapet i LO møtes samme dag som Aktuell går i trykken. Her blir det vedtatt om oppgjøret blir forbundsvist eller samordnet. Budskapet er at oppgjøret må tilpasses situasjonen i industrien. Den økonomiske krisen er langt fra over, og kravene kan ikke føre til tap av arbeidsplasser.

Signalene fra arbeidsgiversiden er at lav prisstigning og lave renter bidrar til å opprettholde kjøpekraften selv med små tillegg. Ekstra tiltak for likelønn er noe partene må prioritere. Likelønnskommisjonen, ledet av Anne Enger, foreslo en statlig pott på cirka tre milliarder kroner til å gi et løft for rundt 100 000 ansatte, først og fremst i yrker hvor mer enn to tredeler er kvinner. Gruppene som peker seg ut er sykepleiere, førskolelærere og lærere. Et annet tiltak for å utlikne forskjellen i gjennomsnittslønn er å sikre at mødre og fedre deler foreldrepermisjonen likere. (NOU 2008:6)

Diskusjoner

Vårens forhandlinger var også et tema under NJFs lederkonferanse på Storefjell, der deltakerne ble delt inn i ti grupper. I den felles oppsummeringen svarte de fleste at staten må komme inn med friske midler til en likelønnspott. Bare en gruppe mente alle må bidra med noe hvis tiltaket skal bli vellykket og varig.

Andre synspunkter som kom fram var blant annet: Et ”gulv” for ansatte, for eksempel 300 000 som minstelønn. Andre vil ha en garanti for at ingen tjener mindre enn 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Mange vil legge begrensninger på lederlønninger. Dessuten bør ansatte få rett til å være hjemme med syke foreldre, ikke bare barn.

Annonse
Annonse