JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Etterlyser et mer offensivt LO

– Hvis ikke LO er drivkraften i inkluderingsarbeidet, hvem svarte skal være det da? spør direktør i NHOs Attføringsbedrifter, Johan-Martin Leikvoll.

Leikvoll etterlyser en mer offensiv holdning enn hva han mener å finne hos LO-sekretær Trine-Lise Sundnes.

– Uten LO får vi ikke fart på inkluderingsarbeidet, sier Leikvoll og ber om framtidsperspektiver og større fokus på mulighetene.

– Om vi liker det eller ei, så vil Norge i framtiden mangle svært mye arbeidskraft, spesielt innen menneskerelatert arbeid, men også på andre områder. Jeg synes Sundnes er litt defensiv, sier Leikvoll.

I et intervju med LO-Aktuelt gir Sundnes uttrykk for forståelse for at enkelte fagforeninger er lite opptatt av å inkludere personer med nedsatt arbeidsevne når de allerede jobber hardt for å beholde arbeidstakere som risikerer å forsvinne på grunn av omstillinger og nedbemanninger.

Uttalelsene er et svar på anklager om at enkelte fagforeninger innen blant annet lager, gods, transport og jernbane er lite lydhøre når jobbkonsulenter på vegne av Nav forsøker å inkludere personer på trygd. Sundnes påpeker også at finanskrisen kan ha gjort inkluderingsarbeidet vanskeligere.

– Kommunene verst

– At det butter litt imot for inkluderingen på grunn av finanskrisa, er midlertidig. Fagforeningene i det private er vanligvis bra, sier Leikvoll, som mener at det ikke er det private næringsliv, men kommunene som må skjerpe seg.

– Kommunene er verstingene i inkluderingsarbeidet. Det er de private som stiller opp, også i krisetider, sier han og viser til at 90 prosent av de som kommer ut i ordinært arbeid etter å ha vært på attføring, havner i det private næringslivet.

At motstanden er størst det offentlige, kan skyldes flere ting. Leikvoll peker blant annet på strenge krav til formell kompetanse, samt mer vekt på stillingshjemler og mer byråkrati. I tillegg handler det om penger.

– Det offentlige kan også være mer katolsk enn paven selv når det gjelder lønnsomhetskrav, sier han.

Advarer

NHO-direktøren har ikke inntrykk av at bedrifter bruker personer på trygd som billig arbeidskraft. Men hvis regjeringen satser stort på varig lønnstilskudd for arbeidstakere med redusert arbeidsevne (TULT), er han redd det kan bli et problem i framtiden.

– Brukt med vett og forstand er varig lønnstilskudd veldig bra, men hvis det blir hovedsatsingen, vil det fortrenge vanlig arbeidskraft. Det må ikke bli slik som i Danmark, der man knapt kan skille mellom vanlige arbeidstakere og de det gis tilskudd for, mener Leikvoll.

I Danmark er det svært utbredt med lønnstilskudd, og ordningen gjelder også for de som bare er 20-30 prosents uføre.

Leikvoll tror det er helt nødvendig at LO tar en ledende rolle i inkluderingsarbeidet og oppfordrer fagbevegelsen til å se mer på mulighetene enn hindringene.

– Mulighetene ligger i tidlig attføring, arbeidsrettede tiltak og å ta fatt i det friske hos folk. Vi trenger i større grad å bygge allianser mellom bedriftene og fagbevegelsen. LO bør tenke lengre, sier Johan-Martin Leikvoll.

Annonse
Annonse