JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil sprenge rammene

Tillitsvalgte innen renhold og vakt er enige: De vil ha forbundsvist oppgjør, lavlønte må gis mulighet til å gå utover rammene fra frontfagene og lavlønnsgarantien må heves.

ane.borrud@lomedia.no

Om et par måneder begynner tarifforhandlingene. Vårens vakreste eventyr. Tariffrådene i Arbeidsmandsforbundet er i gang med å kvesse kravene. Vakt og renhold vil ha mer enn 85 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

– Lavlønnsgarantien på 85 prosent har gitt oss store tillegg. Men industrien får likevel 15 prosent mer enn oss hele veien. Jeg blir oppgitt når det sies at vi må moderere oss for industrien. Strømmen er jo like dyr for meg som for de som jobber i industrien. Vi må få gå ut over ramma, krevde hovedtillitsvalgt i ISS Eva Jenssen, under tariffrådskonferansen på Sørmarka.

”Ramma” som Jenssen snakker om er en del av frontfagsmodellen i tariffoppgjøret. Fellesforbundet forhandler med sin motpart først, og resultatet blir førende for de andre forbundene som starter forhandlingene etterpå.

– Frontfagsmodellen kan ikke sette stopper for løft av de lavlønte, understreket hovedtillitsvalgt i G4S Aviation, Svein Engelstad.

Også forbundsleder Erna C. Hagensen mente at det bør være rom for å gå utover rammene i årets lønnsoppgjør.

– Det er frontfagene som setter rammene, men det bør være rom for de lavlønte. Jeg tror vi kanskje må gå i spagaten i dette oppgjøret, men det skal vi klare, sa hun til tariffrådene, samtidig som hun ga et spark til bedriftslederne:

– De som setter industrien i fare er de som sjøl gir seg høye bonuser. De roper at vi må vise moderasjon. Jeg synes de er direkte frekke, slo hun fast.

Annonse
Annonse