JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet i streik

64 medlemmer av Fagforbundet ved private sykehjem er streik etter at meklingen med NHO Service brøt sammen i natt. Sykepleierforbundet kom til enighet med arbeidsgiverne for sine medlemmer ved de samme sykehjemmene.

einar.fjellvik@lomedia.no

– Streiken er ikke til å unngå med en motpart som overhodet ikke verdsetter sine ansatte, eller møter standarden i bransjen for øvrig. Dette kan ikke Fagforbundet akseptere, sa forhandlingsleder i Fagforbundet, Kjellfrid Blakstad etter at meklingen brøt sammen ved ettida i natt.

Meklingen strandet til slutt på prinsipiell uenighet om pensjonsrettigheter. Fagforbundet krevde å få tariffestet de samme pensjonsrettighetene som ansatte ved kommunale sykehjem har. Det nektet arbeidsgiverne å gå med på.

- De vet at i NHO har vi ikke i noen av våre mer enn 250 tariffavtaler tatt inn noe om pensjon. Så hvis de krever det er ikke noen vits i å snakke om penger enn gang, sa direktør Petter Furulund i NHO Service til NRK Dagsnytt allerede før den avsluttende meklingen startet i går.

– Les også: - Her lukter det streik

– Les også: Skal slåss for pensjon og lønn

Etter at meklingen brøt sammen i natt mente Furulund at arbeidsgiversiden hadde strukket seg langt for å forsøke å unngå streik.

- Vi var innstilt på å imøtekomme en rekke krav og styrke flere punkter i vår nåværende tariffavtale. Partene har hatt en god dialog gjennom dagens mekling, men det strandet til slutt på store prinsipielle uenigheter, skriver Furulund i en kommentar på NHO Service sin nettside.

Her streikes det

Til sammen 64 medlemmer av fagforbundet ved disse sykehjemmene er i streik fra i dag:

– Lambertseter alders- og omsorgssenter (11 ansatte)

– Hoveseterhjemmet (10 ansatte)

– Paulus alders-og sykehjem (6 ansatte)

– Madserud sykehjem (10 ansatte)

– Oppsalhjemmet (10 ansatte)

– St.Hanshaugen omsorgssenter (4 ansatte)

– Risenga bo- og omsorgsdrift (13 ansatte)

Fagforbundets forhandlingsleder, Kjellfrid Blakstad, forsikret før den avsluttende meklingen startet at en streik ikke vil sette liv og helse i fare:

– Streikeuttaket er gjort på en slik måte at beboernes basisbehov vil bli dekket på en forsvarlig måte. Det er viktig for oss å ta ut ansatte på en måte som ikke truer liv og helse, sa hun til Fagbladet.no.

Sykepleierne enige

Også Sykepleierforbundet har meklet i hele natt for sine medlemmer i de private sykehjemmene. I denne meklingen har ikke pensjonsspørsmålet vært like sentralt siden sykepleierne har lovfestet sine pensjonsrettigheter.

Ved femtida i morges kom NHO Service og Sykepleierforbundet til enighet om et anbefalt forslag som gir et lønnstillegg på 2,7 % av grunnlønna. I tillegg er begynnerlønna hevet med 52.000 kroner til 351.000 kroner for sykepleiere. For spesialsykepleiere er den nye begynnerlønna 372.000 kroner.

- Vi er fornøyde med at vi nå fant en løsning som absolutt peker i riktig retning, sier forbundsleder Eli Gunhild Bye i en kommentar på forbundets nettsted.

Last ned: Meklingsforslaget mellom NHO Service og Sykepleierforbundet

Annonse
Annonse