JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik i Lufthansa

Pilotene i det tyske flyselskapet Lufthansa er i streik. De krever bedre garantier for jobbene sine enn selskapet vil gi dem.

einar.fjellvik@lomedia.no

Ved midnatt innledet over 4 000 piloter, organisert i forbundet Cockpit, en fire dager lang streik. Over 3 200 flyavganger ventes å bli innstilt som følge av streiken. Ifølge Lufthansa vil streiken koste selskapet omkring 100 millioner euro – pluss tapte billettinntekter og omdømme.

Bakgrunnen for streiken er pilotenes frykt for å bli overført til dattselskaper med lavere lønnsnivå. Lufthansa er, i likhet med omtrent alle andre flyselskaper, på frenetisk jakt etter å kutte kostnader. Ett av tiltakene er å overlate flygninger til datterselskaper som Austrian Airlines og Lufthansa Italia, som har lavere kostnader. Pilotene frykter at deres jobber vil følge med på lasset. De krever at tyske arbeidsbetingelser skal gjelde når piloter overføres til utenlandske datterselskaper.

– Vi kan ikke bare stå og se på at tyske jobber overføres til utlandet, og det er akkurat det Lufthansa driver med. Vi må ha på plass noen tiltak som hindrer slik oppførsel, sa en talsmann for Cockpit til nettavisa The Epoch Times på søndag.

– Vi kan umiddelbart gjenoppta forhandlingene om pilotenes jobbtrygghet dersom Cockpit oppgir sitt urimelige og juridisk sett umulige krav om å utvide tyske arbeidsbetingelser til å gjelde også i utlandet, lød svaret fra et av Lufthansas styremedlemmer, Christoph Franz.

Et annet styrmedlem i Lufthansa, Stefan Lauer, sa søndag til avisa Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung at selskapet var villig til å garantere pilotenes jobber fram til og med 2012. Garantien kunne også utvides til og med 2014, dersom pilotene var villige til å avstå fra lønnsøkning i mer enn 12 måneder.

I morges meldte flere nyhetsbyråer at Lufthansa ville forsøke å dempe effekten av streiken ved å sette inn tidligere flygere som ikke er fagorganiserte. I løpet av formiddagen ser det imidlertid ut som selskapet har skiftet taktikk. Nå sier opplyser Lufthansa-talsmann Andreas Bartels til nyhetsbyrået DPA at selskapet har gått til arbeidsretten i Frankfurt med krav om at streiken kjennes ulovlig.

Annonse
Annonse