JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dansk forlik i natt

HK fikk avvist sitt hovedkrav i lønnsoppgjøret, og legger nå opp til en nei-kampanje før uravstemningen.

– Forliket for 240 000 industriansatte betyr på ingen måte at faren for storkonflikt er avverget, sier arbeidsmarkedsforsker Flemming Ibsen, Aalborg Universitet, til frifagbevegelse.no

Bitterhet i HK Han er overrasket over at HK ikke fikk gjennomslag for sitt hovedkrav i forhandlingene mellom Dansk Industri og CO Industri. HK hadde krevd å få avskaffet en regel fra 1948 som tilsier at 50% av de HK-ansatte på en arbeidsplass skal være organisert, før forbundet kan kreve en tariffavtale. Kravet stod også høyt på dagsordenen i 2003 og 2007. Nå er bitterheten stor i forbundet, konstaterer Ibsen.

– Forliket er i forveien stramt, men nå vil Dansk Industri i fullt alvor også frata opp mot 100 000 HK-ere de veldig små forbedringene som ligger i forliket, sier Karin Retvig, forkvinne i HK Privat i en kommentar.

Anbefaler nei – Dansk Industri hadde en stor sjanse for nettopp i dårlige tider å være med på å avskaffe 50 prosents-regelen. Det har man ikke villet. Jeg stiller alvorlige spørsmålstegn ved Dansk Industris oppbacking av den danske modell, sier Retvig som nå anbefaler styret i HK Privat å si nei til forliket.

HKs hjemmeside har problemer, så forbundet har i stedet lagt sitt materiale i forbindelse med lønnsoppgjøret ut på en facebook-side.

På grunn av den økonomiske krisa innebærer nattens forlik bare småpenger i lønnsøkninger, men rommer til gjengjeld en rekke sosiale forbedringer for dem som i motsetning til de 100 000 HK-erne er omfattet av forliket.

Forbedringene gjelder blant annet barsel, skiftarbeid, nattarbeid, pensjon og lærlingers rettigheter. Her er hovedpunktene.

Sosial dumping Forliket innebærer et lite gjennombrudd i kampen mot sosial dumping – der fagbevegelsen har markante krav i de kommende forhandlingene på blant annet transport-, rengjørings- og bygge og anleggsområdet:

Ifølge forliket skal arbeidsgiverne begynne innbetaling til pensjon etter to måneders ansettelse, mot ni måneder i dag. Ni måneders-regelen betyr ifølge byggefagene at arbeidsgiverne i stor grad utnytter at de kan tjene på å ansette østeuropeere i korttidsvikariater.

Vil ha solidaransvar Formennene i to københavnske bygge og anleggsfagforeninger forteller i et åpent brev til arbeidsgiverne om ”cowboy-tilstander” i deler av byggebransjen. De oppfordrer til at lønnsoppgjøret blir brukt til å innføre kjedeansvar (solidaransvar), for å få en slutt på de nåværende, useriøse tilstandene, med underbetalte underentreprenører.

Får sjekke vikarlønn Flemming Ibsen trekker fram en detalj i nattas forlik som kan tyde på at arbeidsgiverne er på gli når det gjelder sosial dumping:

3F har fått gjennomslag for muligheten til å sjekke lønnsedlene hos vikarer innenfor fiskeribransjen.

Ifølge Ibsen er det dermed skapt en modell som også vil kunne brukes på andre områder. Han tror at det nå vil gå raskt med å inngå forlik på resten av det private området, før alt sammen sendes til samlet uravstemning.

– Hele omdreiningspunktet for resten av forhandlingene vil nå være sosial dumping. Om arbeidsgiverne kan levere her, vil det bane vei for at 3F kan anbefale sine medlemmer å stemme ja. Og det vil være bruk for 3Fs ja-stemmer for å få et samlet ja, siden det nå kan forventes et massivt nei fra HK, sier Flemming Ibsen.

Annonse

Flere saker

Annonse