JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– For lite betalt for sømmen

– Folk har for lite betalt når de tjener 123,62 i timen, sier forbundssekretær Anne Marie Pettersen i Fellesforbundet etter Magasinets reportasje om lønna på K. Stormark Konfeksjon.

Forbundssekretæren håper dette tariffoppgjøret vil gi alle lavlønte det nødvendige lønnsløftet. Og dersom representantskapet i LO går for et forbundsvist oppgjør, regner hun det som sannsynlig at Fellesforbundet og Norsk Industri blir enige om å fjerne alle akkordlønnssystemer i bransjen.

– Og det vil bety en lønnsøkning? – Det mener jeg vil få betydning for normallønnssatsene, ja, sier Anne Marie Pettersen.

For lite etter tariffen

På Stormark Konfeksjon tjente flere av kvinnene 123,62 i timen. Det mener forbundssekretæren må bety at de ikke får den godtgjørelsen tariffen krever når de ikke arbeider akkord.

– Dette akkordavsavnet er 4,50 i timen, og noen får jo dette på Stormark. Jeg hører at akkordarbeid der er frivillig, og at de som ikke vil jobbe akkord derfor ikke får dette godtgjort. Men her tror jeg det må gjøres en jobb for å rydde opp. Hvis man sitter med komplisert søm, vil man uansett ikke kunne tjene nok på akkord. Da skal det etter min mening gis en godtgjørelse, sier Pettersen.

Nå er det tatt initiativ til en gjennomgåelse av lønnssystemene på Stormark.

– Det er også hårreisende at man ikke umiddelbart har fått den godtgjørelsen man har krav på når man har tatt fagbrev. Det har visst etter hvert gått i orden på Stormark, men dette skal jo skje automatisk. Vi ser altfor ofte at det oppstår problemer for de ansatte i vår bransje. Mange bedriftsledere er vanskelige å ha med å gjøre.

Opplæring alfa og omega

Derfor mener Anne Marie Pettersen at de tillitsvalgte både lokalt og på distriktsnivå må læres opp for å sikre at ”boka” blir fulgt. Opplæring er alfa og omega, sier hun.

– Men mange lønnssystemer er vanskelig å lære seg. Derfor håper jeg at dette tariffoppgjøret også vil bidra til å forenkle tariffavtalene.

Annonse
Annonse