JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til kamp mot rabiate arbeidsgivere

Fellesforbundets Eldar Myhre tok et oppgjør med "rabiate arbeidsgivere som vil ta ut norsk avtaleverk som en sak mellom partene for å gjøre det til et spørsmål om EU-rett". Og han lovet kamp.

– Vi kan ikke leve med det. Vi kan bare ikke leve med det, sa en engasjert Myhre og krevde mottrekk fra fagbevegelsens side under LOs representantskapsmøte på tirsdag.

Må sikre minstelønna

Midt i all praten om likelønn tok Myhre tak i et problem som vil knuse enhver likelønnsdrøm hvis det ikke løses: nemlig sosial dumping og arbeidsgiversidens stadig sterkere angrep på norske lønns- og arbeidsvilkår.

– Det nytter jo ikke med all verdens likelønnspotter hvis vi ikke har golvplanker, hvis vi ikke sikrer minstelønna gjennom allmenngjøring, understreket den tidligere verftsmannen, nå avdelingsleder for Fellesforbundet i Stavanger.

En seig og hard kamp

Han tok et kort historisk tilbakeblikk som startet like før EUs utvidelse østover.

– Vi la ned et stort detektivarbeid i 2004 i store deler av fagbevegelsen for å få til allmenngjøring av norsk minstelønn ved syv petrokjemiske anlegg. Det var lenge en enslig svale. Så kom allmenngjøringen for bygg og i 2008 ved verftene, etter en seig og lang kamp, minnet Eldar Myhre om.

– Rabiate arbeidsgivere

Så kom han inn på rettssaken som NHO, Norsk Industri og ni verft anla mot nettopp allmenngjøring av norske lønns- og arbeidsvilkår for utenlandske arbeidere. Og han var forbannet, oppriktig forbannet over arbeidsgivernes opptreden:

– For hvert skritt vi har tatt, er jo arbeidsgiverne blitt mer rabiate for å unngå en regulering av minstelønna via allmenngjøring. De tapte så det suste i tingretten. Likevel vil de bringe saken inn for EFTA-domstolen, i håp om at de får en dom av den typen som svenskene den dag i dag ikke vet hva de skal gjøre med, tordnet Eldar Myhre.

Vil sette fagbevegelsen på sidelinja

– De prøver å ta ut avtaleverket som en sak mellom partene for å gjøre den til en sak om EU-retten hvor vi i fagbevegelsen blir satt på sidelinjen. Vi kan ikke leve med det. Vi kan bare ikke leve med det, advarte han.

Hvor ekstremt viktig denne "golvplanken" er, billedgjorde han med et lønnseksempel av en kokk som tjener rundt 280.000 kroner i året som faglært.

Nedover-spiral hos de lavlønte

– Det er ikke mye, det. Likevel blir det nå tatt inn vikarbyråer som ligger betydelig under dette i lønnsnivået som igjen konkurrerer med andre vikarbyråer. Som igjen fører til at de som betaler dårligere, vinner kontraktene som igjen fører til en nedover-spiral hos de lavlønte, poengterte Eldar Myhre.

– Det som skjer på hotellene, i cateringen, hvis vi ikke sikrer minstelønna gjennom allmenngjøringen, og hever lønna med 50 prosent, så er det nesten ikke ansatte igjen. Og de som er igjen, som vikarer, vil tjene dårligere enn dem i dag. Derfor er det et helt avgjørende poeng hvordan vi sikrer de lavlønte. Helt avgjørende, understreket Stavanger-mannen.

Nødvendige tiltak mot EU-dom

Myhre leverte derfor et forslag om at avtaleverket og allmenngjøringsloven mot sosial dumping må sikres under tarifforhandlingene.

– I det ligger det at vi sjølsagt må finne nødvendige tiltak hvis EU fatter en feil dom, understreket han.

Annonse

Flere saker

Annonse