JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Under dobbelt press

I dag mobiliserer gresk fagbevegelse til storstreik i protest mot regjeringens krisepolitikk. Samtidig er EU-inspektører i Athen for å sjekke om regjeringen kutter hardt nok.

einar.fjellvik@lomedia.no

De to fagorganisasjonene ADEDY (offentlig sektor) og GSEE (privat sektor) Gjennomfører en 24 timer lang politisk streik i dag. De to organisasjonene representerer omkring halvparten Hellas fem millioner fagorganiserte. Begge mener regjeringens krisepolitikk betyr at vanlige grekere nå må betale for ei krise samfunnstopper innen bank og finans har stelt i stand.

I går ble det «varmet opp» til dagens stostreik med blokadeaksjoner mot både EUs representasjonskontor i Athen og byens børs.

Lønnsfrys og skatteøkning

Regjeringen til George Papandreou har gått inn for lønnsfrys for offentlig ansatte, høyere pensjonsalder og skatteøkninger for å få bukt med landets enorme budsjettunderskudd og få kontroll med utenlandsgjelda. Regjeringen har lovet sine EU-partnere å få underskuddet ned fra 12,7 % i fjor til 8,7 % i år, og videre ned til 3 % innen 2012.

EU-inspeksjon

Denne uka er også inspektører fra EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet i Athen. Deres oppgave er å sjekke om grekerne kutter hardt nok i offentlige utgifter til å få budsjettunderskuddet ned.

Den greske finansministeren utelukker ikke at det kan blir aktuelt med enda tøffere innstramminger enn de som allerede er lansert.

– Eventuelle beslutninger om nye tiltak vil bli annonsert etter at samtalene med EUs representanter er avsluttet, sa han til pressen i går. Finansministeren forsikret samtidig at «Hellas vil gjøre det som må gjøres for å nå målene i stabiliserings- og vekstprogrammet».

Betinget støtte

Meningsmålinger som er gjennomført de siste ukene viser at et flertall av grekerne er innstilt på å akseptere regjeringens innstrammingstiltak – forutsatt at byrdene fordeles rettferdig.

Annonse
Annonse