JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enige om ny IA-avtale

Regjeringen og partene i arbeidslivet en enige om en ny IA-avtale. «Vi har fått en en forsterket IA-avtale», sier LO-leder Roar Flåthen.

einar.fjellvik@lomedia.no

Klokka 15 i ettermiddag offentliggjorde regjeringen og de store organisasjonene i arbeidslivet at de er enige om en fornyet avtale om et inkluderende arbeidsliv.

Målene ligger fast

Den nye avtalen har de samme tre hovedmålene som tidligere IA-avtaler:

– Sykefraværet skal reduseres med 20 % sammenliknet med 2. kvartal i 2001. Det vil si at sykefraværet skal ned til 5,6 %. i dag ligger fraværet på 7,7 %.

– Øke sysselsettingen for personer med nedsatt funksjonsevne.

– Øke pensjoneringsalderen med 6 måneder.

Fulgte ekspertenes råd

i stor grad bygger den nye avtalen på rådene fra den regjeringsoppnevnte ekspertgruppa som i vinter utredet tiltak for å få ned sykefraværet:

– Graderte sykmeldinger skal heretter bli hovedregelen.

– Arbeidsgiverne får en større forpliktelse til å tilrettelegge forholdene på arbeidsplassen slik at delvis sykemeldte kan jobbe så mye som mulig.

– Også reglene om å utarbeide oppfølgingsplaner og gjennomføre såkalte dialogmøter blir strammet opp i tråd med ekspertgruppas råd.

– Det skal i tillegg utarbeides faglige veiledere for leger og andre sykmeldere for å sikre en mer ensartet praksis når det gjelder sykmeldinger.

LAST NED:Den nye IA-avtalen (pdf)

LAST NED:Protokoll om felles innsats for å redusert sykefravær og styrket inkludering

På ett område har likevel ikke partene fulgt ekspertgruppas råd fullt ut. Ekspertene foreslo å gi arbeidsgiverne et større økonomisk ansvar for langtidsfraværet. Dette har forhandlerne blitt enige om å vurdere videre i løpet av året. Blir ikke partene enige om en ny fordeling av det økonomiske ansvaret, videreføres dagens ordning.

Heller ikke ekspertene forslag om utvidet adgang til å bruke egenmeldinger for ansatte i bedrifter uten IA-avtale blir gjennomført før partene eventuelt blir enige om en omlegging av finansieringen.

Ikke kutt i sykelønna

Partene er også enige om at det ikke skal gjøres endringer i sykelønnsordningen så lenge den nye IA-avtalen gjelder, det vil si fram til 31. desember 2013.

LO fornøyd

– Vi har fått en forsterket IA-avtale med klare forpliktelser for alle parter og med sterkt fokus på forebygging. Nå er det opp til partene å følge opp, sa LO-leder Roar Flåthen til FriFagbevegelse.no på vei inn til dagens pressekonferanse.

LO-lederen understreket at LO alltid har framholdt et godt arbeidsmiljø på den enkelte arbeidsplass som det beste virkemidlet mot sykefravær og utstøting.

– Straff i form av kutt i sykelønna gjør ikke folk friskere. Det bare rammer de som har det vanskelig fra før ekstra hardt, fastslo LO-lederen.

LES OGSÅ:LOs kommentarer i sin helhet

Glad statsminister

Også statsminister Jens Stoltenberg sa seg godt fornøyd med den nye avtalen da han åpnet pressekonferansen:

– Jeg er svært glad for at vi gjennom godt trepartssamarbeid har fått til dette. Det betyr at vi kan få ned sykefraværet og øke inkluderingen, sa statsminister Jens Stoltenberg.

Han la vekt på at vi må få opphevet det skarpe skillet mellom «helt frisk» og «helt syk» og mente økt bruk av gradert sykmelding vil bidra til dette.

Les mer om sykefravær og IA-avtalen på vår spesialside«Sykefravær til besvær»

Annonse
Annonse