JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritisk til graderte sykmeldinger

Risikopolitikk, sier forskeren som ledet IA-evaluering om satsingen på gradert sykmelding i den nye IA-avtalen. LO-sekretær Trine Lise Sundnes er ikke enig.

einar.fjellvik@lomedia.no

Vi må oppheve det skarpe skillet mellom at man enten er helt syk eller helt frisk, sa statsminister Jens Stoltenberg på gårsdagens pressekonferanse der den nye avtalen om et inkluderende arbeidsliv ble presentert.

Et sentralt virkemiddel i avtalen er økt bruk av graderte sykmeldinger og innskjerping av arbeidsgivernes plikt til å legge forholdene til rette for at sykmeldte ansatte kan være delvis i jobb. Dette er helt i tråd med anbefalingene fra det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget som i vinter utredet tiltak for å få ned sykefraværet.

Då

rlig kunnskapsgrunnlag

Men ikke alle eksperter er enige. Seniorforsker Solveig Osborg ved SINTEF kaller den nye IA-satsingen risikopolitikk. Satsingen på graderte sykmeldinger er basert på et for dårlig kunnskapsgrunnlag, mener hun. Og hun frykter også at tilretteleggingsplikten vil føre til store belastninger på de ansatte som ikke er sykmeldte.

– Man innfører massiv bruk av gradert sykmelding, noe som vil kreve omfattende tilrettelegging av arbeidsgiverne. Men vi kjenner ikke konsekvensene godt nok. Tilretteleggingsplikten er kommet som følge av IA-arbeidet og ikke etter langvarig og solid forskning, slik det er blitt gjort med andre deler av arbeidsmiljøloven, sier Ose til NTB.

Osborg er faglig leder for arbeid og helse ved SINTEF og ledet i fjor instituttets arbeid med å evaluere den gamle IA-avtalen. I evalueringsrapporten er både ledere og tillitsvalgte spurt om tilrettelegging av arbeidet for delvis sykmeldte medfører økt belastning for andre medarbeidere. 60 % av de tillitsvalgte og 70 % av lederne sa seg helt eller delvsi enig i en slik påstand.

Ikke enig

LO-sekretær Trine Lise Sundnes er ikke like bekymret som SINTEF-forskeren for graderte sykmeldinger.

– Osborgs kritikk kunne vært relevant hvis vi hadde fulgt rådene fra ekspertgruppa og lagt opp til at graderte sykmeldinger skal være hovedregelen. Da måtte vi sett nærmere på behovet for skjermingsregler for ulike grupper og kunne fort opplevd at vinningen hadde gått opp i spinningen. I den nye IA-avtalen snakker vi imidlertid om «økt bruk av graderte sykmeldinger».

Sundnes tror heller ikke at større satsing på tilrettelegging av forholdene på arbeidsplassen, slik at sykmeldte kan være delvis i jobb, vil bli en ekstra belastning for de andre ansatte.

– Det er en større belastning for de øvrige når sykmeldte er helt borte fra jobben, repliserer hun.

LO-sekretæren understreker likevel at partene på den enkelte bedrift alt nå må gå gjennom egen arbeidsplass og vurdere hvilke muligheter for tilrettelegging som finnes.

– Det er veldig viktig for å lette tilretteleggingen den dagen den første ansatte står der med en gradert sykmelding i handa, sier hun.

Sundnes minner også om at man har erfaring for at når langtids sykmeldte kan jobbe litt under sykmeldingsperioden, så er det en effektiv måte å hindre at folk glir helt ut av arbeidslivet

Annonse
Annonse