JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må redusere den resultatbaserte finansieringen

– Etter LOs syn er det åpenbart at problemene i høyskole- og universitetsektoren bare kan løses ved at de resultatbaserte innslagene i finansieringssystemet reduseres, slik også Stjernø-utvalget foreslo, sier LOs nestleder Tor-Arne Solbakken.

anne.grete@lomedia.no

LO støtter i all hovedsak analysen fra arbeidsgruppa som har vurdert situasjonen i høyere utdanning.

– LO mener at redusert bruk av markedsmekanismer er et naturlig svar på de problemene arbeidsgruppa peker på, framholder Solbakken.

Må redusere rapporteringskravet

Universiteter og høyskoler trenger økte frie midler i årene framover. I tillegg må myndighetenes omfattende rapporteringskrav reduseres og samordnes, og det må nedsettes et hurtigarbeidende utvalg for å redusere den altfor omfattende bruken av midlertidig ansatte i sektoren.

Dette er noen av de viktigste konklusjonene fra arbeidsgruppa som har vurdert situasjonen ved universiteter og høyskoler. LO støtter disse konklusjonene.

Statsråd Tora Aasland fikk overlevert arbeidsgruppas analyse med anbefalinger i dag. Hun lovet å se på rapporteringssystemet med tanke på forenkling. Hun var også opptatt av at institusjonene skulle få større handlingsrom.

– Men det holder ikke bare med økte grunnbevilgninger. Jeg savner en diskusjon på hvorfor det er så vanskelig å ta prioriteringer, sa hun på pressekonferansen.

Markedsstyring

Gruppa påpeker også en rekke problemer knyttet til de sterke markedsinnslagene i høyere utdanning.

– Innstillingen viser at det er bred enighet i sektoren om at styring og markedsretting ikke er egnet som styringsverktøy, framholder 1. nestleder i Norsk Tjenestemannslag, Anita K. Solhaug.

Statsråd Aasland sier til Tjenestemannsbladet at hun ønsker et tettere samarbeid med tanke på å redusere betydningen av konkurranse institusjonene i mellom.

– Jeg vil stimulere til samarbeid. Vi må bort fra unødig konkurranse til mer samarbeide mellom institusjonene, sier hun.

Må sikres god økonomi

Anbefalingene fra utvalget om å vri de offentlige forskningsbevilgningene i årene framover, slik at en mindre andel bevilges gjennom Forskningsrådet og en større andel direkte til universiteter og høyskoler, er også helt på LOs linje.

– Norges konkurranseevne er avhengig av en godt utdannet befolkning og vi er avhengig av omfattende forskning og innovasjon som blant annet kan skape nye arbeidsplasser. Det er derfor avgjørende viktig at universiteter og høyskoler sikres en økonomi som gjør dem i stand til å fylle denne oppgaven, sier Solbakken.

Han mener at statsråd Tora Aasland nå har fått gode innspill i sitt engasjement for å styrke norsk høyere utdanning og forskning.

Annonse
Annonse