JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avviser høyresidens IA-kritikk

– Kunnskapsløshet, sier LO-leder Roar Flåthen om kritikken mot den nye IA-avtalen fra Fremskrittspartiets Per Sandberg.

– De viderefører bare store deler av den eksisterende IA-avtalen, og vi vet at det ikke har virket, var Sandbergs dom kort etter at den nye avtalen om et inkluderende arbeidsliv var offentliggjort på onsdag.

– Her er det en avtale om å skyve konfliktene og problemene foran seg, samtidig som de bruker enda mer ressurser på tiltak som ikke virker, sa Sandberg til tv2nyhetene.no.

Slår tilbake

I et intervju som blir trykket i sin helhet i et spesialbilag til neste utgave av LO-Aktuelt, slår LO-leder Roar Flåthen tilbake:

– En slik kritikk (…) tyder på at de ikke har lest avtalen og baserer seg på kunnskapsløshet. For det er det motsatte vi gjør. Vi gjør mer av det vi vet virker, fastslår Flåthen.

Han mener graderte sykmeldinger vil være et bra virkemiddel for å hindre at folk støtes helt ut av arbeidslivet. Han viser til statistikk som forteller at bare 18 % av de som har vært borte fra jobben i 52 uker kommer tilbake.

NYHETER/FAKTA/BAKGRUNN:Spesialside om det besværlige sykefraværet

Funksjonshemmede den største utfordringen

LO-lederen har stor tro på at større muligheter for å kombinere sykdom og arbeid gjennom graderte sykmeldinger og pensjonsreformens nye muligheter for å kombinere pensjon og arbeid, vil gjøre det mulig å få sykefraværet ned og pensjoneringsalderen opp. Den delen av inkluderingsarbeidet han er mest bekymret for gjelder IA-avtalen delmål om å få flere med nedsatt funksjonsevne ut i arbeidslivet.

– Her må NAV og myndighetene bidra i sterkere grad, mener LO-lederen.

– Men det er også nødvendig med en holdningsendring hos arbeidsgiverne, legger han til.

– Det at du har redusert funksjonsevne betyr jo ikke at du yter mindre enn andre. Tvert i mot tror jeg dette er blant de mest pliktoppfyllende arbeidstakerne en arbeidsgiver kan få. Men de krever tilrettelegging, erkjenner Flåthen.

Roser samarbeid

LO-lederen roser den norske samarbeidsmodellen opp i skyene.

– Her går regjeringen, arbeidsgivere og arbeidstakere sammen for å nå tre store mål. Det er slikt som vekker oppsikt i fagbevegelsen internasjonalt. For i hvilke andre land kan de gjøre tilsvarende avtaler, undrer LO-lederen.

Utfordrer staten og kommunene

LO-lederen er også godt tilfreds med at de tillitsvalgte ute på arbeidsplassene nå har fått en klarere rolle som part i de lokale IA-avtalene.

– Erfaringene viser at der partene har hatt et godt samarbeid har de også lykkes med å nå målene i IA-avtalen, sier han og utfordrer spesielt arbeidsgiverne i stat og kommune til å ta denne utfordringen.

Hele intervjuet med LO-leder Roar Flåthen kan du lese i et bilag til neste LO-Aktuelt.

Annonse
Annonse