JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Postomstillingene i sluttfasen

– Jeg har fått noen gledesstrålende meldinger fra folk som har fått seg ny jobb. Grete er en av dem, sier Thore Strøm, divisjonstillitsvalgt i Post.

may.berg@lomedia.no

Postens nye nettstruktur, PNN-prosjektet, går mot slutten og divisjonstillitsvalgt Thore Strøm er rimelig fornøyd med hvordan det har gått å omplassere overtallige postkontoransatte.

Av totalt 603 overtallige – de fleste fra 50-årsalderen og oppover – var det per 1. januar 2010 funnet løsninger for 523 personer.

23 kontor igjen

De 80 som det gjenstår å finne løsninger for, jobber i hovedsak fortsatt på PNN-postkontor, det vil si postkontor som skal nedlegges. Dem var det i midten av februar 23 igjen av.

De fleste PNN-kontorene skal etter planen være nedlagt innen sommeren.

Av de 523 som er ute av rekkene, er det 190 som har fått ny jobb i Posten. 195 har tatt sluttpakke, 75 har gått av med AFP eller annen pensjon, men 63 har funnet ulike andre løsninger.

Av de som har tatt sluttpakke, er det 107 stykker som har funnet seg jobb utenfor Posten. Sju har gått over i mindre stillinger i Posten, i kombinasjon med sluttpakke. 12 har tatt sluttpakke og gått i gang med en utdanning.

Av 195 som har tatt sluttpakke, er det 69 personer som ikke har meldt tilbake og som man ikke vet hvordan det har gått med.

– Tatt i betraktning at vi startet med 603 overtallige, synes jeg ikke det er så ille, sier Strøm.

Han påpeker at Postkoms anbefaling til overtallige har vært og er fortsatt at de ikke bør ta sluttpakke uten å ha en jobb i sikte.

Flere må ut av Posten

I Oslo og Akershus var omstillingen fullført i 2009, og alle overtallige fikk seg nye jobber i de gjenværende postkontorene. Det var situasjonen mange steder i landet. Men etter hvert har det blitt verre å finne nye jobber internt i Posten.

Nå handler det i større grad om å finne jobber i det eksterne jobbmarkedet.

Ifølge Strøm, har Grete Varpe taklet det å bli overtallig på en eksemplarisk måte.

– Hun tok tak i egen situasjon og fulgte anbefalingene hun fikk fra Naviga, sier Strøm, som blir like glad hver gang en av "hans" medlemmer melder tilbake at de har fått seg jobb.

Jobb i PiB

Ifølge Strøm, er det en ny trend at overtallige kundebehandlere nå stadig oftere går til en jobb i Post i Butikk.

– Det skyldes nok at butikkene etter hvert gir like gode eller bedre betingelser når det gjelder lønn og arbeidstidsordninger enn Posten. Det har til dels sammenheng med at Posten i forhandlingene med nye PiB'er har tillagt jobber til postansatte stor vekt. dessuten har en del større postkontor blitt konvertert til Post i Butikk i denne nedleggelsesrunden. Butikkene har sett seg tjent med å ansette folk med bakgrunn fra postkontor og har tilbudt bedre betingelser for å sikre seg folk, sier Strøm.

– Det har vært tydelige politiske føringer på at omstillingen i postkontornettet ikke skulle kaste ansatte ut i ledighet. Så langt i prosessen har heller ingen blitt oppsagt, og vi har ikke hatt noen grunn for å gå til eier og klage på prosessen. Posten har håndtert omstillingen ryddig, sier Strøm.

Eldre er "fredet"

Ifølge omstillingsavtaleverket i Posten, skal ingen som er 59 år eller eldre sies opp eller tilbys sluttpakke. Det har vært en veldig god bestemmelse å ha i denne prosessen, ifølge Strøm. Ca 30 ansatte mellom 59 og 62 år har på denne måten vært "fredet" i omstillingsprosessen.

Annonse
Annonse