JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tingrettens dom: Langemyhr drev sosial dumping

Byggmester Harald Langemyhr får erstatning fra Oslo kommune. Men Oslo Tingrett er klar på at Langemyhr drev sosial dumping.

frode.ronning@lomedia.no

Oslo Tingrett har tilkjent Harald Langemyhr en erstatning på 20 millioner kroner. Årsaken er at Oslo kommune kastet firmaet hans, Byggmester Harald Langemyhr, ut av to kommunale byggeplasser etter mistanke om sosial dumping og bedrageri mot kommunen.

Harald Langemyhr fremmet i Tingretten et krav om erstatning på 200 millioner kroner fra Oslo kommune fordi kontrakten ble avsluttet før tida. Langemyhr blir bare tilkjent 20 millioner kroner.

Retten kom fram til at Langemyhr har drevet med sosial dumping overfor sine polske ansatte, men dette var ikke nok til at kommunen kunne heve kontrakten. Derfor må Oslo kommune betale ham 20 millioner pluss renter som siste betaling for avtalt arbeid.

Kommunen fornøyd

Oslo kommune er fornøyd med dommen, til tross for at den må ut med et millionbeløp.

Kommunen har fått medhold i de vesentligste punktene. Retten slår fast at det har vært massive brudd på arbeidsmiljølovens regler, og at det har vært bedrevet sosial dumping. Dessuten er det slått fast at byggeplassen ble drevet urasjonelt. Vi tar til etterretning at vi til tross for dette ikke hadde rett til å heve kontrakten, sier administrerende direktør i Omsorgsbygg, Per Morten Johansen til Aftenposten.

Langemyhrs advokat Bjørn Stordrange sier Langemyhr er fornøyd med dommen.

Dette sier retten

Oslo tingrett konkluderer med at Langemyhr bedrev sosial dumping:

«Retten er ikke i tvil om at det foreligger massive brudd på arbeidsmiljølovens regler om arbeidstid, både i avtalt tid og faktisk arbeidstid, og lovens regler om overtid», heter det i dommen.

«Bruddene på arbeidsmiljøloven er alvorlige. Lovens bestemmelser er brutt i arbeidsavtalene og praksis, over langt tid og overfor de fleste polske ansatte i BHL som arbeidet på Sinsen og Økern», heter det videre.

Annonse

Flere saker

Annonse