JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må få færre midlertidig ansatte

Alle var enige om at antall midlertidige stillinger i høyere utdanning må ned på dagens LO/Unio-konferanse. Og statsråd Tore Aasland vil samarbeide med organisasjonene.

stig.christensen@lomedia.no

Redusert rapporteringspress og økning av de frie midlene er andre sentrale punkter.

Både Tore-Arne Solbakken i LO og Anders Folkestad i Unio mente Handlingsromutvalget hadde levert en rapport som legger et godt grunnlag for videre arbeid. Solbakken mener redusert bruk av markedsmekanismer er et naturlig svar på en del av de problemene gruppa peker på.

Vil ta noen grep

– Det handler om mer enn penger, ifølge Folkestad. Den store bruken av midlertidig ansatte er et hovedproblem.

– Her trengs det kraftfulle virkemidler, mente Unio-lederen.

Statsråd Tore Aasland erkjenner at det er for mange midlertidig ansatte ved universiteter og høyskoler. Hun fortalte at en gruppe skal arbeide videre med denne problemstillingen, men mente det ville være mulig å ta noen umiddelbare grep.

– Dette er et arbeidsgiveransvar, men det har også sammenheng med en del overordnede ting, medga hun.

Penger

Det trengs mer penger til forskning og utdanning, men ministeren må slåss med de andre statsrådene om pengebingen.

– Jeg vet at jeg har gode argumenter, men det har også mange andre statsråder, sa Aasland.

Hun skulle gjerne sett bevilgningene på dette området i et fire – fem års perspektiv, men må som de andre forholde seg til årlige budsjetter. Aasland minnet om at finansminister Sigbjørn Johnsen har varslet generelle innstramninger. Hun turte derfor ikke å si at hun var optimist, selv om det er helt nødvendig å investere i utdanning.

Når det gjelder prioriteringer innenfor studiene, pekte hun på tre områder, nemlig ingeniører, lærere og sykepleiere/helsearbeidere.

25 tiltak

Nestleder i NTL, Anita Solhaug, mente forholdene hadde blitt dårligere, til tross for mer penger. Hun hadde selv sittet i utvalget som har kommet med 60 anbefalninger, 25 direkte til ministeren.

– Det står på politisk vilje, sa hun på konferansen i formiddag. Solhaug mente for øvrig at det hadde utviklet seg et rapporteringsvanvidd, og var glad for signalene fra statsråden om at kravene til rapportering måtte reduseres. NTL-nestlederen mente dette rapporteringspresset var resultat av at New Public Management hadde fått alt for stort innpass på universitetene.

Annonse

Flere saker

Annonse