JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer midlertidighet gir ikke flere i jobb

Flere midlertidig ansatte øker ikke den totale sysselsettingen, hevder LO.

lene.svenning@lo-media.no

Solberg-regjeringen har lovet at de vil endre arbeidsmiljøloven slik at bedriftene vil få større muligheter til å ansette folk i midlertidige stillinger. Det mener regjeringen også vil inkludere flere i arbeidslivet, blant annet funksjonshemmede.

LO og fagbevegelsen er godt kjent for å være negative til en slik lovendring. Nå har organisasjonen gått igjennom forskning på området, og mener å kunne dokumentere at flere i midlertidig arbeid reduserer antallet faste stillinger, og ikke øker den totale sysselsettingen. Midlertidige stillinger erstatter altså faste jobber, heter det i rapporten fra LOs samfunnspolitiske avdeling.

* Rapporten (PDF): Midlertidige ansettelser og sysselsetting. Hva er erfaringene?

Streng regulering

LO har sammenlignet sysselsettingen i Norge med andre land, blant annet Sverige. Mens 8 prosent av de sysselsatte i Norge er midlertidig ansatt, er 16 prosent det i Sverige. Reglene for midlertidige ansettelser er strengere i Norge enn i vårt naboland. Sverige kan likevel ikke skilte med en høyere sysselsetting enn Norge, påpeker LO.

LO viser til tall fra OECD som plasserer Norge midt i laget i en oversikt over hvor strengt oppsigelsesvern de europeiske landene har. Når det gjelder regulering av midlertidige ansettelser, er Norge blant de strengeste.

Ikke lettere å få fast jobb i Sverige

LO trekker også fram forskning som viser sannsynligheten for at midlertidig ansatte får fast jobb etter ett år. En midlertidig ansatt nordmann vil ha 30 prosent sannsynlighet for fortsatt å være midlertidig ansatt, 55 prosent sannsynlighet for å være fast ansatt, og 5 prosent sannsynlighet for å være arbeidsløs. I Sverige er det annerledes: En midlertidig ansatt svenske vil ha 49 prosent sannsynlighet for fortsatt å være midlertidig ansatt etter ett år, 34 prosent sannsynlighet for å være fast ansatt, og 8 prosent sannsynlighet for å være arbeidsløs. Tallene er fra årene 2000 til 2007, altså før finanskrisen inntraff. LO tar denne statistikken til inntekt for at det ikke er lettere å få fast jobb når mulighetene for midlertidig ansettelser er flere.

Lett inn, lett ut

Stein Reegård, leder i LOs samfunnspolitiske avdeling, erkjenner at en «oppmykning» av regelverket som omhandler midlertidige ansettelser vil være positivt for arbeidsgiverne.

– For den enkelte arbeidsgiver vil det være en mindre risiko å kunne ansette på midlertidig basis. Det vil også gjøre inngangen til arbeidslivet lettere, men det vil også gjøre det lettere å falle ut. Det er hovedproblemet. Man må tenke lenger. De som i utgangspunktet stiller svakt på arbeidsmarkedet er mest utsatt, og de vil lett kunne utvikle seg til å bli et B-lag i arbeidslivet som ikke vil få fast jobb. De negative effektene av økt midlertidighet er store, advarer Reegård.

– Det er en grunnleggende politikk for fagbevegelsen å jobbe for at folk skal ha det trygt og ikke stå med lua i hånda. I tillegg er vi opptatt av at lovverket skal fungere bra for bedriftene og sysselsettingen. Det gjør det i Norge. Det tyder på at vi har en god balansegang, sier han til HK-Nytt.

Annonse
Annonse