JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

15 millioner mindre til kunstnerstipend

Den blå regjeringen gir mer penger til tiltak for det frie feltet, men atskillig mindre til stipend til kunstnere. MFO-leder Hans Ole Rian er skuffa og kaller endringene katastrofale.

Der den rødgrønne regjeringen foreslo å øke kulturbudsjettet med nesten 700 millioner fra 2013 til 2014, vil den blå øke med 609 millioner, altså omlag 100 millioner mindre. Det går ut over kunstnerstipendene og bevilgningene til musikkformål. Begge økes målt mot budsjettet for 2013, men økes atskillig mindre enn det lå an til fra den rødgrønne regjeringen. Reduksjonene målt mot det rødgrønne budsjettet er på 40 millioner bare på disse to postene.

- Krise for musikklivet

– Dette er krise for musikklivet og særlig for de som lever av å skape kunsten, sier leder i Musikernes Fellesorganisasjon Hans Ole Rian. Han spiller ballen til Stortinget, som i siste instans skal vedta statsbudsjettet.

– Jeg håper de kulturvennlige partiene på Stortinget innser at dette er kritisk, og sørger for at reduksjonene ikke gjennomføres som foreslått, sier Rian.

Rian ser også at rammetilskuddet til kommunene foreslås redusert med mer enn en halv milliard kroner.

– Det er stor fare for at dette kommer til å gå ut over kulturaktiviteten i kommune, sier Rian, og legger til at det ikke lover godt verken for kulturskolene eller kulturvirksomheten i kirkene.

Ordningen med en gratis kulturskoletime på barnetrinnet er også foreslått avsluttet, før den egentlig var i gang.

– Svært skuffende, er Rians kommentar. Han håper at regjeringen likevel vil satse på kulturskolen framover.

Mer til næringssatsing - og UKM

Solberg-regjeringen har vært tydelig på at den ønsker det den kaller en maktspredning i kulturlivet, og å desentralisere viktige beslutninger på kulturområdet. Regjeringen har sagt at den vil bygge kultur nedenfra, og at barn, unge og frivillige organisasjoner er grunnmuren. Det er kanskje en oppfølging av det at det foreslås en økning på 1 mill. kroner til Ungdommens kulturmønstring

Den har også vært klar i ønsket om å legge til rette for at kulturlivet kan trekke til seg mer privat kapital. Dette er fulgt opp ved å innføre en såkalt gaveforsterkningsordning. Den gjelder foreløpig kun innkjøp av kunst til museer. Dessuten vil Solberg-regjeringen gi 3,5 millioner mer enn Stoltenberg-regjeringen til et planlagt kunnskapssenter for kulturnæringene. Senterets oppgave skal være å "legge aktivt til rette for økt privat finansiering i norsk kulturliv, samt kultur- og næringssamarbeid, gjennom å utvikle og formidle kunnskap om disse områdene."

Flere endringer

Dette er noen av endringene som angår musikkområdet i forslaget til revidert statsbudsjett:

– Den rødgrønne regjeringen foreslo å bevilge 162,4 millioner til kunstnerstipendene. Dette reduseres med 15 millioner. Følgen er at nye stipendordninger for etablerte kunstnere og seniorkunstnere ikke iverksettes i 2014.

– Den rødgrønne regjeringen forelo å bevilge 240,6 millioner til allmenne kulturformål i kulturrådet. Den potten kuttes med 14,5 millioner kroner. Av dette skal aktivitetsmidlene for kor økes med 2 millioner.

– Bevilgningen til Norsk kulturfond kuttes med nesten 4 millioner, til 37,2 millioner. Regjeringen legger føringer for at arrangørstøtten skal prioriteres i tildelinger.

– Regjeringen foreslår å avvikle "Konsert på jobben"-ordningen, og vil heller bruke de 3,8 millionene som var satt av til dette fra den rødgrønne regjeringen til noe annet.

– Norsk kulturfonds ettårige prosjekttilskudd reduseres målt mot den rødgrønne regjeringens, med 16,5 millioner kroner og ender med en totalsum på 154,9 mill. kroner. Regjeringen legger føringer for at tilskuddsordningene for arrangører, ensembler og publiseringsstøtten for musikkinnspillinger skal prioriteres ved fordelingen av midlene.

– Regjeringen ønsker ikke å bevilge midler til en ordning for tilskudd til semiprofesjonelle kor. Men de 2,5 millionene som Stoltenberg-regjeringen hadde satt av til dette beholdes, og fordeles på Kor Vest og Det norske Solistkor. Disse får i budsjettforslaget også et fast tilskudd på henholdvis 3 og 6,5 millioner.

– Fondet til flerårige prosjekttilskudd reduseres med 3 millioner kroner til 29,5.

– Det foreslås et prosjekttilskudd på 1,5 millioner kroner til "Krafttak for sang". Dette er et samarbeid mellom 18 nasjonale musikkaktører som ønsker en storsatsing på sang, for eksempel i barnehager, skoler, arbeidsplasser og helse- og omsorgsinstitusjoner.

– Ordningen med særskilt tilskudd til likestillingsprosjekter på musikkområdet opphører.

Annonse
Annonse