JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Entra og Mesta privatiseres

Regjeringen ber Stortinget om fullmakt til å redusere statens eierskap i Entra og Mesta.

nina.sandaas@lomedia.no

I tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet for 2014 ber regjeringen om utvidede fullmakter til å redusere statens eierskap i Entra Holding AS og Mesta AS.

– Når regjeringen sier at de ønsker å legge til rette for å selge både Mesta og Entra Holding, så betyr det at de ser på privatisering av offentlig sektor som et mål. Vi frykter at dette er første skritt på veien mot salg av også andre selskaper i statlig eie, sier Tone Rønoldtangen, leder i LO Stat.

Hun mener det er satt et markert blåblått stempel på tilleggsproposisjonen. Man ser en tydelig ideologisk endring der konkurranseutsetting, privatisering og usosiale kutt tas i bruk til fordel for private selskaper og de aller mest bemidlede, ifølge Rønoldtangen.

Ikke naturlig at staten eier

Regjeringen tar nå viktige skritt for å legge til rette for privatisering av selskaper hvor det, etter regjeringens syn, ikke er naturlig at staten er en langsiktig eier.

For Entra innebærer forslaget at staten vil kunne selge seg helt ut av selskapet. Det gir større handlingsfrihet for å vurdere ulike alternativer for nedsalg.

– Forslaget innebærer at vi kan velge løsninger ut fra det som er økonomisk mest gunstig for staten, sier næringsminister Monica Mæland.

Regjeringen foreslår i proposisjonen at det tas ut et ekstra utbytte på 650 millioner kroner fra selskapet dersom selskapet privatiseres i 2014. Det ble avsatt 417 millioner kroner i utbytte i 2012.

Salg når det er gunstig

Regjeringen foreslår også at Nærings- og handelsdepartementet får fullmakt fra Stortinget til å selge statens aksjer i Mesta.

- Vi tror en best mulig industriell løsning for Mesta kan oppnås ved at det selges til en kjøper med kjennskap til bransjen, sier Mæland.

En reduksjon i statens eierandeler i Entra og Mesta vil bli gjennomført når det fremstår som økonomisk gunstig for staten, heter det i tilleggsproposisjonen.

Entra Holding AS

– Er morselskap i konsernet Entra, og eier samtlige aksjer i Entra Eiendom AS inkludert 25 hel- og deleide datterselskaper.

– Entra driver utvikling, utleie, forvaltning, drift, kjøp og salg av fast eiendom i Norge.

– Er et av landets ledende eiendomsselskaper.

– Konsernet fikk et resultat fra eiendomsdrift på 1 067 mill. kr i 2012 og et resultat før skatt på 843 mill. kr

– Markedsverdien for hele eiendomsporteføljen opphikk til 24,3 mrd kroner.

– 163 ansatte i 2012

Mesta AS

– Er en av Norges ledende entreprenører innen drift, vedlikehold og bygging av infrastruktur.

– Er den dominerende aktøren innen drift og vedlikehold av veinettet.

– Mesta hadde i 2012 en omsetning på 3,7 mrd. kr, mot 3,9 mrd. kr i 2011.

– For regnskapsåret 2012 har Mesta betalt 235 mill. kr i utbytte til eier.

– 1699 ansatte i 2012

Annonse
Annonse