JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Postbud mot lørdagsfri

Posten tar imot den blåblå postpolitikken med åpne armer. Postbud Anush Ulenius synes ikke det det er noen god ide verken å kutte lørdagsomdelingen eller innføre postdirektivet.

may.berg@lomedia.no

Ulenius er et av 25 postbud på Skøyen distribusjon i Oslo. 28-åringen, som også er plasstillitsvalgt, har sin faste rute i villastrøkene på Ullern på vestkanten i Oslo. 28-åringen fra Stockholm jobber hver tredje lørdag, og er ikke blant budene som hilser nedlegging av lørdagsomdeling velkommen.

– Nå får vi kanskje søndagsåpne butikker snart. Jeg synes det er rart om Posten skal gå andre veien, og redusere servicenivået, sier Anush, som vet at mange av kollegene gjerne vil slippe å jobbe lørdager.

Anush møter kundene, og får høre at de setter pris på servicen, enten det er bilforretningen, bensinstasjonen eller kontoret som får posten sin levert på lørdager akkurat som på en vanlig hverdag.

De som tror at det er et latmannsliv å levere post på lørdager, kan tro om igjen. Budene skal rekke over den samme ruta som ellers i uka. Og selv om postmengden går ned jevnt og trutt, og det er mest aviser og mindre post på lørdag, så skal budene innom de samme postkassene, på kortere tid enn de har til rådighet på hverdagene. Det er lite å gå på. Er det litt mer å gjøre enn beregnet, blir det overtid.

– Butikkene får ganske mye post, og for dem er lørdagsomdeling viktig. Vi merker det på klagene vi får hvis det blir gjenligg på lørdager, sier Anush.

Allerede neste år

Siden toppåret i 2000 har volumene falt med rundt 40 prosent. Innen 2020 er det trolig bare 30 prosent igjen av postmengden, ifølge Postens beregninger.

Konsernsjef Dag Mejdell fikk ikke den rødgrønne regjeringen med på å kutte lørdagsdistribusjon. Men allerede i regjeringserklæringen fra Høyre og Fremskrittspartiet gikk det klart fram at den nye regjeringen vil la Posten avgjøre spørsmålet om lørdagsomdeling ut fra forretningsmessige hensyn.

Ifølge konsernsjef Dag Mejdell kan lørdagsdistribusjon opphøre allerede neste år. Mejdell anslår at det vil bety rundt 700 færre arbeidsplasser, og at det vil ramme først og fremst deltidsansatte lørdagsbud.

Postkoms leder Odd Christian Øverland påpeker at også fast ansatte vil rammes, blant annet innen transport og på terminalene. Ifølge Øverland er det vanskelig å tallfeste hvor mange arbeidsplasser som rammes.

– Det avhenger av så mye. Hvis avisdistribusjonen opprettholdes på lørdager, som det blir sagt fra regjeringspartiene, så må en del av apparatet opprettholdes, sier Øverland.

Tøffere arbeidsdag

Anush tror ikke at å kutte lørdagsomdelingen vil gå ut over jobbene til de fast ansatte budene. Derimot tror han at fem dagers omdeling vil gjøre en allerede tøff arbeidsdag enda travlere, når lørdagsposten skal fordeles på resten av uka.

– Vi er allerede ute i over seks timer om dagen. Enda lengre utetid for budene er ikke holdbart. Jeg vet hvordan det er å gå rundt i villastrøk med hodelykt og fryse, sier Anush.

Anush mener innføring av EUs tredje postdirektiv har lite for seg, og han håper at regjeringen vil tenke seg om to ganger før de liberaliserer postmarkedet.

– Jeg synes regjeringen bør være pragmatisk, og ikke innføre postdirektivet for enhver pris. De bør se på erfaringene fra andre europeiske land, hvor innføringen av postdirektivet ikke har gitt det forventede resultatet, sier han.

* Les også: Innfører postdirektivet høsten 2014

Annonse
Annonse