JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny tysk regjering vil innføre minstelønn

- Jeg lover at det ikke blir noen ny koalisjonsregjering uten at det innføres en lovbestemt, riksdekkende minstelønn, sier sosialdemokratenes partileder, Sigmar Gabriel.

Koalisjonsforhandlingene mellom de kristligdemokratiske unionspartiene CDU/CSU og sosialdemokratene (SPD) har nå pågått i tre uker og forventes sluttført en eller annen gang i neste uke. Et av de vanskeligste stridsspørsmålene har vært innføring av en lovbestemt, riksdekkende minstelønnssats på 8,50 Euro (cirka 65 kroner) og en justering av den vedtatte pensjonsreformen, der pensjonsalderen økes fra 65 til 67 år.

Står på kravet

På landsmøtet til det tyske fagforbundet NGG (Næring, nytelse og restauranter) i Berlin lovte SPD-lederen tirsdag å stå på kravet om minstelønn og at det ikke blir noen ny storkoalisjon uten at dette kravet innfris. Også når det gjelder en smidigere overgang fra arbeidsliv til pensjonisttilværelsen lovte Gabriel at den nye regjeringen vil finne en løsning.

Sosialdemokratene gikk i september til valg på løfter om en lovbestemt minstelønnssats slik tysk fagbevegelse har krevd i snart ti år. Minstelønn var også det første av i alt ti hovedpunkter som SPD krever innfridd for å danne regjering sammen med den sittende forbundskansleren Angela Merkel.

«Frisørmodell»

Partilederen høstet stort bifall og fikk en flaske rødvin som takk med beskjed om at den kan drikkes når koalisjonsavtalen er ferdig utarbeidet med bestemmelsene om en minstelønnsordning.

Det er likevel fortsatt uklart hvordan en lovbestemt minstelønn skal utformes og hvor høyt den skal settes. De kristelige unionspartiene har store problemer med å finne en ordning som er akseptabel for dem. Det har vært spekulert i at man vil innføre en såkalt «frisørmodell»"frisørmodell", der en minstelønnssats på 8,50 Euro for både Vest- og Øst-Tyskland innføres gradvis over tre år.

Også andre kompromisser har vært fremmet. Da arbeidsminister Ursula von der Leyen hilste NGG-landsmøtet mandag sa hun at en minstelønnsbestemmelse kommer og at det ikke skal være noen «hvite flekker».

Partsavtale

På den annen side mente statsråden at utformingen av en minstelønnsavtale bør foregå mellom partene i arbeidslivet, og at man politisk ikke bør bestemme dette. Hun så for seg en egen minstelønnskommisjon med representanter for organisasjonene og at politikerne sørger for at ingen av partene kan blokkere en minstelønnsavtale og at avtalen for virkning for samtlige arbeidstakere og bedrifter i Tyskland.

Nettopp på dette punkt, at minstelønnsavtalen skal utformes av partene, møter motstand i fagbevegelsen. Avtroppende forbundsleder i NGG, Franz-Josef Möllenberg, sier at grunnen til at de krever en lovbestemt minstelønnssats jo er at det ikke har vært mulig å komme til enighet med arbeidsgiverne om en slik avtale.

Annonse
Annonse