JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil stryke Ap-topper

Klubbleder åpner for strykeaksjon mot Ap-topp Gerd Janne Kristoffersen i Nord-Trøndelag, hvis hun blir nominert.

frode.ronning@lomedia.no

Forholdet mellom Fellesforbundet og Arbeiderpartiet i Nord-Trøndelag er på frysepunktet. Alle fem avdelingslederne i Fellesforbundet i fylket vil bytte ut de to Ap-toppene på Stortinget.

I dagens utgave av Trønder-Avisa hevder Arbeiderpartiets stortingstopp, Gerd Janne Kristoffersen, at Fellesforbundet bakvasker henne og er ute etter hevn.

– Slik jeg oppfatter det ønsker Fellesforbundet å straffe oss fordi vi har stemt for innlemming av vikarbyrådirektivet, støttet vår partileder og vært solidariske mot vår egen gruppe, sier Kristoffersen til Trønder-Avisa.

Kristoffersen har representert fylket i to perioder på Stortinget, og tar gjerne en ny periode på Stortinget.

– Ikke drevet av hevn

Klubbleder Ståle K. Johansen ved verftet Kværner Verdal avviser påstandene fra Kristoffersen.

– Dette er ingen hevnaksjon. Nominasjonen av kandidater til Stortinget er en demokratisk prosess vi deltar i, understreker Johansen.

Han trekker fram spesielt to saker der han mener Kristoffersen valgte å gå mot fagbevegelsens ønsker: Pensjonsreformen og vikarbyrådirektivet.

– Framveksten av vikarbyråene undergraver fagbevegelsen og hele den norske modellen, advarer Johansen.

Han viser også til nye tall fra Fafo om pensjonsreformen, en reform Kristoffersen støttet.

– Fafo har beregnet at en 62-åring som går av med pensjon får 40 prosent av lønna. Dette viser igjen at pensjonsreformen var en gavepensjon til de som har lette jobber, og kan stå i stillingen i over 40 år, mener Johansen.

– Hva gjør dere om Kristoffersen blir satt høyt oppe på lista før valget?

– Som klubb kommer vi ikke til å jobbe for Stokkan-Grande og Kristoffersen. Hvis nominasjonskomiteen setter de to høyt oppe, mener jeg vi må oppfordre folk til å stryke de to kandidatene, uttaler Johansen.

Verkstedklubben har 350 medlemmer.

Får ikke tilbakemelding

Johansen har flere innvendinger mot Kristoffersens måte å drive politikk på.

– Vi debatterte vikarbyrådirektivet på vår nyttårskonferanse. Da jeg holdt min innledning, nikket hun og sa at hun skal ta med signalene videre til Oslo. Vi fikk ingen tilbakemelding på at hun tok dette videre, sier Johansen.

Han understreker at han aksepterer politisk uenighet, men vil ha uenigheten opp i dagen.

– Politikerne må stå fram og si klart fra hvor de står. De kan ikke si at de er i tenkeboksen helt fram til avgjørelsen blir tatt innad i partiet.

– Hva ønsker dere av Gerd Janne Kristoffersen for at dere skal støtte henne?

– Det er for seint. Hun har hatt to perioder på Stortinget, og vi er ikke fornøyd med resultatene, uttaler Johansen.

Avdelingslederne i Fellesforbundet har sendt en felles uttalelse til nominasjonskomiteen i Nord-Trøndelag Ap, der de ber om at Steinkjers varaordfører May Britt Lagesen skal plasseres på topp.

Magasinet kontaktet Gerd Janne Kristoffersen for en kommentar, men hun svarte via SMS at hun ikke har noen flere kommentarer til saken.

Uro i flere fylker

I Hedmark kan det blir vanskelig for Anette Trettebergstuen å komme på sikker plass på Arbeiderpartiets liste.

Hun var i vinter Arbeiderpartiets mest profilerte tilhenger av vikarbyrådirektivet, og risikerer nå å miste sin andreplass på Ap-lista.

Fellesforbundets avdeling 650 har bestemt seg for ikke å drive valgkamp for Trettebergstuen.

Østfold er et annet fylke der kjente Ap-profiler ligger an til å bli hardt straffet for sin støtte til direktivet.

– Vikarbyrådirektivet var en veldig stor sak for mange i Arbeiderpartiet. Det ser vi nå i nominasjonen, sier Tor Egil Brusevold til Klassekampen.

Dagens listetopp, Svein Roald Hansen, har ikke støtte fra et eneste LO-lag i fylket.

Annonse

Flere saker

Annonse