JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samme avtale - ulik praksis

Ungdomstillitsvalgt i Nettbuss Øst, Lise Johansen, får ikke lenger permisjon med lønn for å delta på møter og kurs. Erfaringene varierer i de forskjellige Spekter-selskapene. I mars kommer spørsmålet opp i Arbeidsretten.

oystein@lomedia.no

– Begrunnelsen jeg møter er at ungdomsutvalget i NJF ikke er vedtektsfestet og at «ungdomstillitsvalgt» ikke er nevnt i avtaleverket. Derfor har jeg ikke rett til permisjon med lønn, forteller Lise Johansen.

Hun er ungdomstillitsvalgt i Avdeling 14 Øst, og fast medlem i Bilpersonalets landsråd med tale- og forslagsrett. Å få fri til å delta går greit.

– Dermed dekker foreningen, landsrådet eller NJF tapt arbeidsfortjeneste, avhengig av hvem som arrangerer møtet eller kurset. Jeg taper ikke penger, men når noen skal overta vervet etter meg er det ikke sikkert de orker en slik situasjon. De kan jo miste motet av en slik holdning, mener hun.

Innstrammingen kom etter årsmøtet i år, der Johansen ble gjenvalgt. Temaet ble tatt opp på NJFs ungdomskonferanse, der flere kunne fortelle om ulik praksis.

To tolkninger

Ifølge hovedavtalen i Spekter har ansatte rett på inntil seks dager fri for å delta på kurs. Tillitsvalgte gis inntil 12 dager tjenestefri per år og skal ikke «uten tvingende grunn nektes tjenestefri».

Lars Petter Holm var tillitsvalgt i Flytoget og sitter i Ungdomsutvalget. Da han gikk ut av vervet ville ikke arbeidsgiver lenger gi ham fri til møter og kurs. Flytogforeningen har ikke egen ungdomstillitsvalgt, men partene ble enige om å følge avtalen.

Strammere

Lise Johansen har full støtte fra alle organisasjonsleddene i NJF, som har merket en innskjerping i flere Nettbuss-avdelinger.

– Vi opplever at bedriften ikke definerer ungdom som tillitsvalgte. Det er også strammet inn overfor andre, forteller leder i landsrådet, Jan Audun Strand.

Særlig på kurs er det vanskeligere for mange å få betalt fri. Strand har nylig vært i møter angående en tillitsvalgt som deltok på NJFs kassererkurs og ble trukket i lønn. De fire forbundene som organiserer ansatte i konsernet jobber nå sammen for å få etablert et konsernutvalg.

– En oppgave hvis dette går i orden er å komme fram til en felles ordning innenfor hele konsernet. Vi har jo en forståelse for at dette ikke alltid er like enkelt. Det handler om økonomi og at sjåførene går i turnus, sier Strand.

Ingen markering

Nettbuss og en eller to andre bedrifter har holdt på med dette en god stund, ifølge nestleder Eivind Gran i LO Stat.

– Det er nok ikke noen holdning i Spekter, men når medlemmene spør om praksis er riktig forstått får de medhold. Nettbuss hadde ikke gjort dette hvis de ble advart mot det, mener Gran.

Mange arbeidsgivere synes ikke dette er noe problem.

– Likevel tegner det seg et bilde vi ikke måtte forholde oss til tidligere. Vi har vært i arbeidsretten om temaet et par ganger, der striden har stått om at temaet for kurset ikke har vært faglig rettet, eller at søknaden gjaldt feil kurs. Det er snakk om å avgrense hvem som skal ha rett til permisjon med lønn, og innen bussbransjen er dette et spesielt problem. Samtidig vet vi jo at Nettbuss er avhengig av sjåførene for å få fylt ruteplanene sine, sier Eivind Gran.

Følger regelverket

– Vi er et selskap som forholder oss til hovedavtalen. Vi følger bestemmelsene i paragraf 26 og 52, og har ingen intensjoner om å gjøre noe annet, sier organisasjonsdirektør Frode Lillerovde i Nettbuss-konsernet.

– Samarbeidet med de tillitsvalgte er viktig for oss for å holde bedriften gående, og dette er noe som virkelig er godt med den norske modellen. Nettbuss har ingen intensjoner om å stramme inn på praksis.

Han mener det er enighet om dette i konsernet, og at det ikke har vært noen innskjerping.

– Det kan være litt ulikt detaljnivå i de forskjellige selskapene våre, men innstillingen er at hovedavtalen skal følges, sier Frode Lillerovde.

Ny rettssak

I begynnelsen av mars er det satt av to dager i Arbeidsretten der Norsk Jernbaneforbund og Nettbuss er parter, med bistand fra henholdsvis LO Stat og Spekter. Striden står om ansattes rett til fri med lønn for å gå på kurs, tolkningen av paragraf 26 i Hovedavtalen. Spekter mener dette gjelder tillitsvalgte, eller medlemmer som skal inn i et verv.

– Hvor står det, er vår holdning. Tillitsvalgte velges jo på årsmøtene. Arbeidsgiver skal i hvert fall ikke bestemme hvem det blir, sier sekretær Lise Olsen i LO Stat.

– De fleste forbund har noe i vedtektene der alle medlemmer i prinsippet er forpliktet til å ta verv, men da må de læres opp, sier Lise Olsen.

Arbeidsretten

– Spekter er opptatt av at tjenestefri skal tilstås når vilkårene i paragrafene 26 og 52 i hovedavtalen er oppfylt. Som kjent har det vært en rekke tolkningstvister de siste årene knyttet til disse bestemmelsene. Herunder foreligger det to dommer fra Arbeidsretten som fastslår forståelsen av bestemmelsene, og en sak skal opp i mars 2014. Vi har ikke tilstrekkelig kunnskap til å si at medlemsvirksomhetene har endret praksis, men det kan selvfølgelig være at større bevissthet rundt bestemmelsene som følge av avgjørelsene i Arbeidsretten kan ha ført til innstramming i praksis, svarer fagsjef Cathrine C. Hennig i en e-post.

Annonse

Flere saker

Annonse