JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Det blir dyrere med fast ansatte

Solberg-regjeringa gir vikarbyråene en konkurransefordel, mener Fellesforbundet.

frode.ronning@lomedia.no

Den nye Solberg-regjeringa rakk ikke å snu opp-ned på alle poster i statsbudsjettet. Men noen store endringer blir det. Arbeidsgiverne får doblet perioden med lønnsplikt når de permitterer ansatte - fra 10 til 20 dager. Dette opprører Fellesforbundet, som mener det gir en stor fordel for selskaper som driver med utleie av folk.

- Dette gir en merkostnad for bedrifter som har fast ansatte, og særlig i bransjer som har litt svingninger, vi kan kalle det prosjektbransjer som blant annet verft og byggebransjen, sier forbundssekretær Steinar Krogstad.

Han mener regjeringas forslag vil gi flere midlertidige stillinger.

- Bemanningsbyråene trenger ikke permittere. De sender bare en SMS og sier at det ikke er jobb i morgen, så får folk i stedet melde seg hos Nav. Dette vil gi en vridning fra faste ansettelser til innleie av folk, mener Krogstad.

I tillegg til å utvide arbeidsgiverperioden, vil regjeringa korte inn tida det er mulig å få dagpenger når man er permittert.

- Farlig kombinasjon

Krogstad tror konsekvensen er at bedriftene etter nyttår vil si opp folk i stedet for å permittere. Og at de blir mer tilbakeholdne med å ansette fast, og i stedet leie inn i usikre tider.

- Når vi samtidig veit at regjeringa vil gjøre det lettere å ansette midlertidig frykter vi at det blir en mindre andel av norske arbeidstakere som blir fast ansatt.

Han mener regjeringas forslag bryter med den norske modellen.

- En økning i bedriftenes betaling for de permitterte er noe av det mest dramatiske de kan foreslå for å svekke faste ansettelser, sier Krogstad, og fortsetter:

- Jeg merker meg at man I festtaler omtaler den norske modellen som kanskje norsk næringslivs fremste konkurransefortrinn. Samtidig har de ikke forståelse for behovet for faste ansettelser og et ryddig partsforhold mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Dermed utvanner man den norske modellen, sier Krogstad.

Vil jobbe opp mot Stortinget

Høyre og Frp trenger støtte fra KrF og Venstre for å få igjennom et statsbudsjett i Stortinget. Nå vil Fellesforbundet trykke på for at budsjettforhandlingene skal ende med et forslag som kan sikre ordningen med permitteringer.

- Vi vil jobbe politisk inn mot alle partier på Stortinget, og inn mot regjeringa for å forhindre dette. Dette vil vi gjøre også sammen med arbeidsgiverne. Byggenæringens Landsforening er veldig mot innstrammingen, sier han.

Bedriftsforbundet negativ

Regjeringen begrunnet forrige uke endringene med at arbeidsmarkedet i hovedsak er stabilt, og mente at det er ønskelig å motvirke et unødig omfang av permitteringer. Usikkerheten ved å være permittert over lengre tid kan være mer belastende enn å måtte finne nytt arbeid, fastslår regjeringen i sitt budsjettforslag, ifølge NTB.

- Regjeringen gjør det vanskelig for små og mellomstore bedrifter som opplever motgang. De har vanligvis dårligere soliditet og færre å dele belastningen på, sier administrerende direktør Lars-Erik Sletner i Bedriftsforbundet til Dagens Næringsliv.

Bedriftsforbundet mener resultatet av å doble arbeidsgiverperioden vil være at flere bedrifter sier opp folk raskere i stedet for å bruke permittering som et virkemiddel for å beholde ansatte.

Annonse
Annonse