Heder til ignorerte krigshelter
Kronprins Haakon Magnus representerte kongefamilien da motstandsheltene i Pelle-gruppa ble hedret med minnesmerke i Oslo fredag.
yngvil.mortensen@lomedia.no
– Kjære venner, alle her og alle der ute som vet at det var noe som het Pelle-gruppa, sa Sverre Kokkin (88) i sin tale i seremonien for avdukingen av minnesmerket på Aker brygge i dag. Han er en av to gjenlevende «motstandsarbeidere» i motstandsorganisasjonen. Den andre er Reidar Formo (88).
De to representerer Pelle-gruppa som ikke var en del av den offisielle motstandsbevegelsen, men som sto for en av de aller viktigste sabotasjeaksjonene mot nazistene under andre verdenskrig, på Akers og Nylands mekaniske verksted i november 1944. Barn, barnebarn og slektninger av krigsheltene var til stede under seremonien. Bilmekaniker og kommunist Reidar «Pelle» Sollie som startet og ledet gruppa, døde i 1987.
En liten oppreisning
– Dette er en liten oppreisning til de unge mennesker som var rede til å ofre sine liv for å frigjøre Norge. De ble møtt med fortielse, og noen med forfølgelse, etter krigen, sa Ole Bjørn Fausa fra Samlerhuset som har finansiert minnesmerket.
I dag satt Sverre Kokkin ved siden av kronprinsen i Rådhuset. Tidligere i høst anerkjente den norske regjeringen Pelle-gruppas krigsinnsats, etter nesten 70 år.
Fram i lyset
– Mitt mål etter krigen har vært at de fem skulle fram i lyset. Det ville være en blodig urett hvis så ikke skjedde, sa Kokkin. Han refererer til Ellef Baastad, Osvald Kristiansen, Gunnar Andersen, Johan Grønholdt og Erik Marcussen. De fem skipsbyggerne ved Akers mekaniske verksted utførte selve aksjonen. Kokkin fortalte i talen hvordan aksjonen foregikk.
Pelle organiserte aksjonen som fant sted 23. november 1944. I midten av september det året hadde Pelles gruppe på Hønefoss «skaffet» 2000 kilo dynamitt og fenghetter fra et av Vegvesenets lagre på Hønefoss.
Dynamitten lå lagret på en gård ved Sollihøgda. Små porsjoner ble båret eller syklet til byen, av blant andre Sverre Kokkin, men til slutt fikk Pelle vervet en lastebilsjåfør til å kjøre sprengstoffet til byen, der Pelles gruppe på Kampen sto for lagringen.
Pelle lærte opp skipsbyggerne som i flere uker smuglet inn sprengstoff i matbokser, verktøykasser og på kroppen, forbi de tyske kontrollpostene. Midt i arbeidstiden plasserte de spengladningene på skip, som skulle klargjøres for transport av flere tusen tyske soldater fra Oslo til Vestfronten i denne kritiske fasen av krigen.
Resultatet var at fire tyske skip ble helt eller delvis senket. To ble påført betydelige skader.
Elleve av medlemmene i Pelle-gruppa ble dømt til døden, og syv ble henrettet i februar og mars 1945. Av uklare årsaker ble dødsdommene over Pelle og tre andre medlemmer ikke utført.
– Alle er nå kjent
– Jeg satt meg et mål, og jeg takker alle som hjalp med meg det. Alle i Pelle-gruppa er nå kjent. De må aldri glemmes, avsluttet Sverre Kokkin, til stående applaus fra salen, også fra kronprinsregenten.
Kokkins tale varte lenger enn Kronprinsens tidsskjema egentlig tillot, men kronprinsen tok seg tid til å lytte. Kokkin og Pelles menn og kvinner har ventet i nesten 70 år på å bli hørt.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen