JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillit nøkkel til sykenærvær

Mandal kommune har et såkalt tillitsprosjekt i gang, der de ansatte kan bruke egenmelding 365 dager i året. Sykefraværet gikk ned, og tillit til de ansatte gikk som en råd tråd da prosjektet ble presentert på Manifests årskonferanse i dag.

stig.christensen@lomedia.no

Styreleder i Manifest Analyse, Per Østvold la vekt på den gode, gamle folkeopplysningstanken da han åpnet dagens konferanse på Sentrum scene i Oslo. Sykelønnsstrid og inkluderende arbeidsliv sto på dagsorden første del av dagen, og både Tine, Heimdals 6 timers prosjekt og Mandal kommunes Tillitsprosjekt sto på programmet.

Tillitsprosjektet

Tillitsprosjektet i Mandal ble iverksatt 1. mai 2008, og ble presentert gjennom en film fra kommunene selv samt prosjektleder Siren Vetnes Johannessen. Alle som kom til orde i filmen, fra sykepleier, hovedtillitsvalgt, rådmann og overlege la vekt på den tilliten som ble vist de ansatte. Det hele startet med det såkalte Nærværsprosjektet som la grunnlaget for det senere Tillitsprosjektet.

I 2003 var sykefraværet 9,5 prosent, i 2008 5,8 prosent. Deretter gikk det litt opp, men er fortsatt godt under gjennomsnittet.

Fokus på arbeidsmiljøet

«Kvalitet er oss det» sto det på T-skjorta til den hovedtillitsvalgte, som var blant dem som understreket at tillit er et nøkkelspørsmål. Rådmannen fortalte at de hadde mye fokus på arbeidsmiljøet i forkant av prosjektet, og at de tillitsvalgte har vært sentrale hele veien.

– Det er en stor jobb å endre en hel bedriftskultur, og prosjektet går til 2011, understreket prosjektleder Siren Vetnes Johannessen. Hun la vekt på at lederne i kommunen er viktige personer i prosjektet, som må forankres skikkelig fra topp til bunn. De har også startet jobbrotasjon, noe som innebærer at de ansatte kan ønske seg en annen jobb.

Dialog

Dialogen på arbeidsplassen ble trukket fram som sentral. I Mandal har man et system med elektronisk egenmelding og de ansatte melder fra etter tre dager om hvordan det ligger an, for eksempel om sykefraværet ser ut til å bli langvarig. Alle sykmeldte får tilsendt blomster som en liten oppmuntring tidlig i sykeperioden.

– Vi må ha fokus og trøkk hele tida, sa prosjektlederen. Når det gjelder langtidssyke, har kommunen fokus på kosthold og for eksempel det å gå tur. Siren Vetnes Johannessen fortalte at fraværet for gravide i gjennomsnitt hadde gått ned seks uker.

– Treparts-samarbeidet er helt sentralt hos oss, sa hun.

Folk tar sosialt ansvar I tider med «hjernevask» og biologiens betydning med Harald Eia på NRK, hadde Manifest invitert professor i biologi, Dag O. Hessen. På spørsmål om det ikke var i strid med menneskets natur å tillate egenmelding 365 dager i året (på grunn av egoistiske mennesker som da ville ta ut mest mulig, red. anm.), svarte han benektende. Hessen presiserte at mennesker har levd i grupper fra dag 1. Ut fra et biologisk ståsted mente han at mennesker naturlig tar sosialt ansvar, at gjensidighet står sentralt. Det er naturlig med konkurranse, men mennesket har også et kollektivt og sosialt instinkt, ifølge professoren.

For involvering og lønnsomhet

Det var også en liten bolk med Liv Ragnhild Teig, NHO, direktør ved Heimdal, Jan Eiler Wessel og prosjektlederen fra Mandal. Teig kunne bekrefte at involvering fungerer.

– Ansvarliggjøring fra topp til bunn er en god oppskrift. Det å involvere alle og skape begeistring er bra. Mandals-prosjektet er bra for dem, mens andre ting kan lykkes andre steder, mente NHO-representanten. Wessel, som har hatt suksess med seks timers arbeidsdag ved Tine, Heimdal, sa det slik:

– Hemmeligheten er å spørre arbeidstakerne hva vi skal gjøre for at de skal få en god arbeidsdag. Det har de til de grader gjort ved Tine, og resultatet er en ti prosent netto produksjonsvekt, samtidig med mer fornøyde arbeidere.

Kun på mikronivå

På spørsmål om hva NHO mente om 6 timers prosjektet ved Tine, Heimdal, svarte Teig:

– Det er forskjell på mikro- og makronivå. 6 timers arbeidsdag er ikke en kjempegod ide på makronivå. Det har vi ikke råd til.

650 deltakere

Ved åpningen var det 650 deltakere på konferansen, blant dem en rekke lokale tillitsvalgte fra foreninger innen LO.

Annonse

Flere saker

Annonse