JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Togkaos skremmer ikke ungdommen

Både Norsk Jernbaneskole og NSB var på plass da messa Jobb & Utdanning ble arrangert på Lillestrøm. Ingen av dem tror vinterens problemer hindrer ungdom fra å søke jobb i Jernbaneverket eller NSB.

– Jeg er elektriker, og er her for å se på hvilke muligheter jeg har. En jobb i Jernbaneverket høres spennende ut, sier Johannes Utre (22).

I likhet med tusenvis av ungdommer tok han turen til utdanningsmessa på Lillestrøm, som gikk av stabelen 19.–21. januar. Interessen for jernbane gjorde at han stoppet opp ved standen til Norsk Jernbaneskole.

– Jeg har interesse for dette, og vil gjerne prøve noe annet enn å jobbe som vanlig elektriker. Dessuten virker det som en trygg arbeidsplass, noe jeg syns er viktig, sier Utre.

– Du har ikke latt deg skremme av kaoset i vinter?

– Nei, det spiller ingen rolle for mitt valg, forsikrer han.

Spesielle fag

Mens det krydde av nysgjerrige ungdommer ved de mest populære standene, gikk det roligere for seg hos Carin Petterson fra Jernbaneverkets. Petterson, som til daglig er rådgiver ved Jernbaneskolen, har imidlertid ikke inntrykk av at det er vinterens forsinkelser som har skyld i det.

– Jernbane er jo litt snevert. De som kommer hit er stort sett interessert i jernbane og tog fra før. Derfor er de også gjerne veldig lydhøre når vi forteller, sier Petterson.

Aktiv rekruttering

– Vi har egentlig ikke vært så aktive med rekruttering tidligere, men etter at Nasjonal transportplan ble lagt fram, har det blitt satt mer fokus på nettopp dette. Jernbane er framtiden, og vi trenger folk, fastslår Petterson.

Hun lokker med en trygg jobb og et godt miljø. Petterson tror dessuten mange ungdommer er miljøbevisste.

– Flere 16-åringer jeg har snakket med her har et bevisst forhold til miljøet, og kan tenke seg en jobb hos en miljøbedrift som vi jo er, sier hun.

Stor oppmerksomhet

Også NSB var på plass på Lillestrøm, og Monika A. Syvertsen og Tom Myrvold legger ikke skjul på at det har kommet enkelte kommentarer angående togkaoset, som har fylt både aviser og nyhetssendinger i vinter.

– Media påvirker jo mennesker, og vi har fått noen bemerkninger. Men jeg vet ikke om det har hatt noe å si for interessen for yrket, sier Myrvold.

– Folk kommer hit og lurer på hvordan det er å være lokfører og konduktør, og i år har vi hatt flere spørsmål om konduktøryrket enn tidligere, opplyser han.

Det at man kan lokke med betalt utdanning, tror Myrvold er noe som gjør yrket interessant for mange unge.

– De blir gjerne litt gira når vi forteller det.

Annonse

Flere saker

Annonse