JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rykker tilbake til start

3000 ansatte i Forsvaret står nå på flyttefot. De skal tilbake til forsvarsgrenene de ble flyttet fra i 2001, da de ble innlemmet i Forsvarets logistikkorganisasjon (Flo).

anne.grete@lomedia.no

Forsvaret er atter en gang inne i et omfattende omorganiseringsprosjekt. Målet denne gangen er at det skal bli enklere å styre logistikk og støttevirksomhet.

Om lag halvparten av de ansatte i Flo vil tilhøre andre avdelinger i Forsvaret fra 1. mai.

Full rettrett

Rundt 60 prosent av forsvarsbudsjettet brukes til å anskaffe og vedlikeholde materiell. Fram til 2001 var ansvaret for materiellforvaltning delt mellom flere separate enheter innen Forsvaret. I november 2000 vedtok Stortinget å samle disse i én organisasjon, Forsvarets logistikkorganisasjon (Flo). Nå er det full rettrett.

– Det som blir igjen i Flo er vedlikehold, forsyning og IKT, sier nestleder i NTLs landsforening i Forsvaret, Per Håvard Osmark.

Leder Dag Agledal i landsforeningen, gir et eksempel:

– Luftforsvaret skal ha full kontroll over alt som har med vedlikehold av flyparken å gjøre.

De som jobber på verkstedet på Rena vil få Hæren som arbeidsgiver i stedet for Flo.

Protesterte

Han forteller at de tillitsvalgte protesterte høylydt da man opprettet logistikkorganisasjonen, men til ingen nytte.

– Nå er det tilbake til start, sier Osmark litt sarkastisk.

Også i fjor gjennomgikk ansatte i Forsvaret en gedigen omorganisering. Da ble 72 driftsenheter redusert til 21.

– Denne omstillingen har ikke satt seg ennå, sier Agledal.

Han legger til at i tillegg kommer nye basetiltak og interneffektivisering for om lag 395 millioner kroner. Innen 1. august neste år skal man prøve å frigjøre 400 årsverk.

– Vi skal jobbe mer effektivt, og spare på bygg og anlegg. Det blir ingen oppsigelser, men folk må omstille seg og kanskje bytte arbeidsoppgaver. Noen må nok også bytte arbeidssted, tror Agledal.

Dobbeltkjøring

Når de 3000 ansatte i logistikkorganisasjonen er flyttet ut til sine respektive forsvarsgrener, skal Forsvaret se på strukturen på nytt.

– Da skal det sjekkes om det er blitt noe dobbeltkjøring, forklarer Agledal.

Både tillitsvalgte og ansatte begynner å bli ganske slitne etter omstillingsiveren som nå har vart i årevis, og som ingen ende vil ta.

Det har Flo-sjefen, generalmajor Trond R. Karlsen, stor forståelse for.

– De ansatte er nok ganske omstillingstrøtte. Vi har gått gjennom flere omorganiseringer de siste årene. Men de fleste tar dette fint og har fokus på å løse oppgavene sine. Dette er jo en politisk beslutning som er ment å gjøre Forsvaret best mulig totalt sett, skriver Karlsen på Forsvarets hjemmeside.

En frikjøpt

De har en stri tørn foran seg, de tillitsvalgte. Men ikke nok med det. De mister alle frikjøpte områdetillitsvalgte 1. august.

– Vi sitter kun igjen med en frikjøpt tillitsvalgt, sier Agledal. Osmark legger til:

– Vi går fra fem frikjøpte til kun én.

Agledal forteller at fire nye tillitsvalgte skal velges i driftsenhetene.

– Men de blir bare part i det nivået de er på, sier han.

Ved kontoret til landsforeningen blir det kun to frikjøpte som skal drifte den gedigne omorganiseringen. Den ene av dem betaler landsforeningen sjøl for, så lenge de har økonomisk mulighet.

Flo ble opprettet i 2001 for å samle all logistikkvirksomhet for Forsvaret i én organisasjon.

Hensikten var å effektivisere prosesser og arbeid med å anskaffe og vedlikeholde materiell.

Flo har fram til 1. mai inneværende år, ansvaret for alt materiell, transport av personell og gods, avansert databehandling og teknologisk rådgivning, sambandssystemer med mer.

Annonse
Annonse

Flo ble opprettet i 2001 for å samle all logistikkvirksomhet for Forsvaret i én organisasjon.

Hensikten var å effektivisere prosesser og arbeid med å anskaffe og vedlikeholde materiell.

Flo har fram til 1. mai inneværende år, ansvaret for alt materiell, transport av personell og gods, avansert databehandling og teknologisk rådgivning, sambandssystemer med mer.