JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer mot cowboy-tilstander

BRÜSSEL: I Nederland er det ”ville vesten-tilstander” for de postansatte. Det er en hverdag Postkoms leder, Odd Christian Øverland, ikke vil ha i Norge.

morten.hansen@lomedia.no

– Post er en viktig del av vår infrastruktur, og vår enhetsporto er en viktig del av politikken om likebehandling av by og land. Dette er politikk som blir vanskelig eller umulig å opprettholde ved innføring av EUs tredje postdirektiv, sa Øverland under en høring om liberaliseringen av postmarkedet i EU-parlamentet torsdag.

Ville vesten

Under høringen i Brussel kom lederne av de nasjonale arbeidstakerorganisasjonene i Europa med sine situasjonsbeskrivelser av de postansattes hverdag.

Det var ingen lystig høring.

Sosial dumping, dårligere service og dyrere tjenester var noen av beskrivelsene.

Tillitsvalgt i de nederlandske postansattes organisasjon, Rob van der Post, bruker begrep som ”ville vesten” og ”cowboytilstander” når han beskriver situasjonen i Nederland etter postdirektivet.

– De ansatte i de nye firmaene i markedet må jobbe som cowboyer. De må jobbe for en lønn som gjør det vanskelig å ha familie. Vi snakker om en timelønn ned mot tre euro, sier han.

Dette rammer også de ansatte i det statlige postselskapet TNT.

– De er så slitne at de ikke orker å streike, konstaterer van der Post.

Bør tenke seg om

Det er slike tilstander Øverland frykter.

– Produksjonen av posttjenester er svært arbeidssensitivt. Dermed er også den største kostnaden knyttet til lønn og sosiale rettigheter. Poenget mitt er at dersom man skal skape profitt i postmarkedet kan det kun gjøres ved at man presser ned lønns- og arbeidsvilkår, eller er villige til å tape penger på kort sikt med forhåpninger om å vinne dem tilbake på lang sikt, sier Øverland.

Han og de andre deltakerne på høringen i Brussel håper EU-politikerne vurderer postdirektivet på nytt.

– Dere må velge hva som er viktigst: Gode og kvalitative posttjenester til folk og næringsliv eller konkurranse som prinsipp. For meg kan konkurranse aldri bli noe annet enn et virkemiddel. Når virkemiddelet ikke virker, bør man tenke seg om en gang til, sier Øverland.

Annonse
Annonse