JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dansk hestekur på vei

Regjeringens politikk har fått den økonomiske krisa til å ramme ekstra hardt i Danmark. På grunn av Fogh Rasmussens politikk kom Danmark tidligere inn i krisa enn de fleste andre land, og kommer senere ut av den, mener Peter Palshøj, generalsekretær i SAMAK.


05.03.2010
14:32
16.12.2013 12:45

For øyeblikket koker det nærmest over i mediene av påstander og mot-påstander om hvordan Danmark kan redde seg ut av den økonomiske krisa.

Regjering og opposisjon står daglig på nakken av hverandre for å fortelle hvordan motpartens løsninger vil føre Danmark i avgrunnen - et gjenfødt uttrykk fra Anker Jørgensens tid på 1970-tallet, da det het seg at Danmark var på vei mot avgrunnen på første klasse.

Tallkrig om velferden Det fyker med mer eller mindre uforståelige økonomiske analyser.

- Debatten om framtidas velferd drukner i tallkrig, uttaler økonomiprofessor Torben M. Andersen som er tidligere "overvismann", dvs. formann i regjeringens uavhengige økonomiske råd.

Et lite eksempel: Regjeringen sier at det aldri er brukt så mye på velferd som nå, i forhold til BNP, bruttonasjonalproduktet. Opposisjonen svarer at det er lett å påstå, siden BNP er sunket drastisk under den økonomiske krisa.

Ligner valgkamp Det ligner valgkamp, selv om statsministeren ikke behøver utskrive valg før i november 2011. De siste månedene har opposisjonen konstant hatt flertall i meningsmålingene.

Startskuddet til den valgkamp-aktige debatten kom i forrige uke, da statsminister Lars Løkke Rasmussen foretok en stor ministerrokade: Bare tre ministre fikk beholde sine poster. Resten byttet enten plass eller ble utskiftet.

Dermed fikk han endelig satt sitt eget lag. Han arvet statsministerposten for knapt ett år siden fra Anders Fogh Rasmussen som etter måneders diskret press på regjeringene i Natos medlemsstater kunne innta posten som Natos generalsekretær.

Ministerbytte Dagen etter forrige ukes ministerrokade kom regjeringens kriseplan som varsler tøffe tider for danske kommuner. Regjeringen mener den økonomiske krisa gjør det nødvendig å spare 24 milliarder kroner de neste tre årene, men har ennå ikke sagt hvordan. Kommune-Danmark gruer seg til vårens forhandlinger om kommuneøkonomien.

Ifølge Bent Winther, sjefredaktør på den uavhengige avisen Information, tyder statsministerens kriseutspill på et enda tøffere samarbeidsklima i Folketinget.

- Løkke har ingen intensjoner om å inngå forlik med Socialdemokraterne. Det gjorde Fogh tross alt, sier Winther til frifagebevegelse.no og viser som eksempel til det store velferdsforliket for et par år siden.

I tørre tall står Danmark overfor sin verste krise på 200 år, skriver Jørgen Goul Andersen, professor i politisk sosiologi ved Aalborg Universitet

Støtte fra høyre - Løkke er bevisst om at han bare kan gjennomføre sin politikk med støtte fra Dansk Folkeparti. Det innebærer en økonomisk og fordelingspolitisk høyredreining og en enda klarere, høyreorientert blokkpolitikk.

Bent Winther forklarer at Løkke i hele sin politiske gjerning har hatt sitt hovedfokus på offentlig sektor med konkurranseutsetting og fritt valg for brukerne mellom offentlige og private leverandører når det gjelder sykehus, sykehjem osv.

Privat mot offentlig Løkke har vært minister helt siden den borgerlige regjeringen ble dannet i 2001, først innenriks- og helseminister, senere finansminister, før han ble statsminister i fjor. Han var arkitekten bak den store kommunereformen i 2007 og blir beskyldt for å ha helt enorme milliardbeløp i de private sykehusene på bekostning av de offentlige, for å skape mer konkurranse.

- Nå går han videre den veien, noe som trolig vil sette sitt preg på folkeskola. Samtidig har Løkke nedtonet forgjengerens såkalte verdipolitiske dagsorden, der det meste handlet om en hard kurs mot innvandrere og kriminalitet, konstaterer Winther.

I tillegg til en tøff innvandringspolitikk handlet Foghs politiske kurs om å vinne danskenes hjerter gjennom å love å forbedre den tradisjonelle, sosialdemokratiske velferdspolitikken – og samtidig gjennomføre skattelettelser. ”Sosialdemokrat minus 10 prosent” ble han gjerne kalt av de politiske kommentatorene som mente at Fogh førte sitt parti Venstre vekk fra en tradisjonell, liberal linje og inn mot sentrum.

- I virkeligheten førte han ikke partiet mot sentrum, men førte i stedet en forkledd, liberalistisk linje. Venstre var aldri et mykt sentrumsparti, de var bare heldige å være ved roret da det gikk historisk godt i Danmark, sier Peter Palshøj, generalsekretær i SAMAK, til frifagbevegelse.no.

Sløste bort robustheten

Han viser til at dansk økonomi mot slutten av 1990-tallet var fantastisk sterk. Sysselsettingen var høy, alle opplevde framgang.

- Fogh vant tre valg – det siste i 2007 riktig nok med knapp margin - på å love danskene å få både i pose og sekk: Forbedret velferd og lavere skatter. I virkeligheten brukte han den økonomiske oppturen på å sløse bort robustheten som kunne ha fått oss tørrskodd gjennom krisa nå. Dermed kom Danmark tidligere inn i krisa enn de fleste andre land, og kommer senere ut av den, sier Palshøj.

Analysen deles oppsiktsvekkende nok at den liberale tankesmia CEPOS. Ifølge sjeføkonom Mads Lundby i CEPOS ville statsfinansene ha bugnet i dag, om den borgerlige regjeringen hadde fortsatt den økonomiske politikken som daværende statsminister, sosialdemokraten Poul Nyrup Rasmussen førte fram til han tapte valget i 2001.

- Da ville det ha sett ganske rosenrødt ut, uttaler Mads Lundby i Berlingske Tidende.

Nødvendige tiltak Ifølge finansminister Claus Hjort Frederiksen er det nødvendig med tøffe sparetiltak for å kunne leve opp til EUs såkalte konvergenskrav. Det tilsier at medlemslandene ikke får ha offentlige underskudd på mer enn tre prosent av BNP. I Danmark ser tallet ut til å bli 5,5 prosent i 2010.

- Det finansministeren ikke sier, er at det neppe kommer noe press fra EU-kommisjonen om å sanere dansk økonomi. Den er tross det galopperende underskuddet fortsatt blant de sunneste i Europa, kommenterer den borgerlige avisen Berlingske Tidende.

Ingen straff - For øyeblikket har stort sett alle EU-land problemer med å oppfylle EU-reglene. Og samtidig har det i årevis vært kjent at ingen i EU-systemet for alvor straffer land som ikke overholder de felles finanspolitiske spillereglene. Til gjengjeld er det beleilig av innenrikspolitiske årsaker å vise til EU når spareplanen skal gjennomføres, skriver avisen.

Løkke benyttet seg konsekvent av en sykkelmetafor, da han kom hjem fra vinterferie på Tenerife med familien i februar, og et stort pressekorps ville vite hva som nå skulle skje med lille Danmark og med regjeringen.

Han hadde syklet en masse på Tenerife, lot han forstå. Der er det mye fjell, og det går både oppover og nedover bakke. Akkurat nå befinner Danmark og regjeringen seg i oppoverbakke, sa Løkke.

Peter Palshøj mener Løkke burde innrømmet at oppoverbakken er blitt så tung, at regjeringen har gått ”sukkerkold” (fått melkesyre ville man sagt på norsk):

Forsømt vedlikehold - Mens milliarder ble sløst bort på skattelettelser, forsømte regjeringen å vedlikeholde samfunnet. Et eksempel er at det er blitt spart på statens bidrag til etterutdannelse av arbeidskraften mens vi hadde få ledige. I dag, mens ledigheten er høy, har vi en dårligere utdannet arbeidsstyrke enn vi kunne ha hatt, sier han.

En analyse fra forskningsinstitusjonen AE, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, setter tall på dette: I 2019 vil det mangle 45 000 faglærte arbeidere og 105 000 med en videregående utdannelse. Samtidig vil det være et overskudd på 90 000 ufaglærte og 35 000 med artium som høyeste utdanningsnivå.

Det er et gigantisk problem, fordi viten er Danmarks eneste og dermed viktigste kort når det gjelder konkurranseevne.

- Høykvalitetsprodukter krever ny teknologi som krever at det er nok utdannet arbeidskraft. Skjevheten i arbeidsmarkedet som vi ser i framtida, betyr i verste fall at man må flytte til land med tilstrekkelig utdannet arbeidskraft, sier AEs sjefanalytiker Frederik I Pedersen til Jyllands-Posten.

Amerikanisert velferd Ifølge Peter Palshøj ligger en annen dramatisk forandring i at danskene ikke lenger har fri og lik behandling for sykdom: Samtidig med at Løkke har banet vei for en stor framgang for det private sykehusvesenet gjennom å betale overpris, har en million dansker i dag sykeforsikringer finansiert av skattefradrag.

- Regninga betales av dem som ikke har råd til å forsikre seg. Vi har vært vitner til en amerikanisering: Modellen betyr at samfunnets helseutgifter stiger. De som klarer seg godt økonomisk, spesielt høytlønte i privat sektor, klarer seg også godt på helseområdet, der de kan kjøpe seg foran køen med forsikringer. Vi er på vei mot et tydelig liberalistisk Danmark, med et fellesskap for dem som har råd. Resten må klare seg med en elendig offentlig service, sier Palshøj.

Vil betale En meningsmåling i slutten av februar viste at over halvparten av danskene er villige til å betale seg ut av krisa for å redde velferden, gjennom høyere skatter og mer brukerbetaling.

Det blir imidlertid ikke aktuelt. Regjeringen tviholder på skattestopp og skattelettelser. Håpet er at det skal få forbruket og dermed produksjonen i været. Hittil har danskene ikke reagert slik, i stedet har mange valgt å holde på de ekstra pengene, i frykt for den økonomiske situasjonen om de mister jobben.

-Sentrum-venstresiden vil selvsagt bli konfrontert med noen tunge valg når de kommer til makten igjen, konstaterer Peter Palshøj.

-Regjeringen har tilsynelatende tyrkertro på at det felles ansvaret vi har for hverandre, kan settes på aksjer. Det sier Dennis Kristensen, forbundsleder i FOA, det danske motstykket til Fagforbundet

Nedskjæringene skaper avmakt blant offentlig ansatte, skriver dansk LOs ukebrev A4

Ifølge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har regjeringens nå ni år lange skattestopp vært en politisk suksess, men en økonomisk fiasko

For fem år siden satte regjeringen seg 13 konkrete mål. Bare ett av dem er blitt innfridd, viser en gjennomgang fagforbundet 3F har gjennomført.

-I stedet for å sette penger av i oppgangstider til å nå målene, har den brukt pengene på tant og fjas, sier 3Fs forbundsleder, Poul Erik Skov Christensen

.

05.03.2010
14:32
16.12.2013 12:45



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker