JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mannen med mange ansikter

Døgnet skulle hatt 28 timer, mener historiker Hans Olav Lahlum. Da kunne han jobbet 20 timer i strekk uten å få merker av det. Nå må han nøye seg med litt kortere økter.09.03.2010
07:00
16.12.2013 12:45

jan.erik@lomedia.no

– Jeg kan ta et tog som er på Gjøvik kl. 13.07. Passer det?

– Da setter jeg av ca 13.10-15.20 til dette, sier Hans Olav Lahlum.

Det er ikke alle 36-åringer som fyller tre sider på Wikipedia, aldri har vært i USA, skrevet bok om alle de amerikanske presidentene og holdt på å dø som 14-åring som følge av at han fikk i seg nøtter han ikke tåler.

Den arbeidsnarkomane Lahlum er nemlig hyperallergiker og ikke som alle andre historikere.

Men å bruke kreftene på refleksjon over sin annerledeshet, gidder han ikke. Han skriver heller bøker.

Siden debuten i 2007 har det blitt en politisk biografi på 560 sider om Oscar Torp, den nevnte presidentboka på over 800 sider og en 848 sider lang biografi om Haakon Lie som kom ut i fjor høst.

I tillegg spiller han sjakk på høyeste norske nivå.

Midt i februar ble han valgt som leder av Oppland SV og medlem av landsstyret.

2.0.

Det startet i Mo i Rana 12. september 1973. Men nordlandsdialekt fins det ikke spor av nå. Han er nærmest dialektløs, men kan prate totning om han må.

I 1989 kom han til slektshuset på Gjøvik hvor han nå bor i andre etasje.

På Blindern, Universitetet i Oslo, blomstret han opp intellektuelt fordi han fikk drive med bare det som interesserte ham.

Realfag, musikk eller forming – det klarer han ikke motivere seg for. Helt siden han var ganske ung visste han at det var historie han skulle bruke livet til.

To blank som karakter på hovedfaget er han godt fornøyd med. I dag innser han at hovedoppgaven var svært nyttig for hans videre skriving. Oppgaven av 2002 på 300 sider fikk navnet ”Viktige personskifter i DNA 1945-75: Fra Gerhardsens lukkede oligarki til Brattelis åpne organisasjonsdemokrati”. Galematias med et så stort tema, mente veilederen. Lahlum ble trigget. Sånt ville han ikke ha sittende på seg.

– Litt god på alt, det er ikke noe for meg, sier han, sperrer øynene opp og lager et skikkelig u-smil.

Remis

Ved siden av historie og politikk er sjakk Lahlums store lidenskap. Han har møtt verdensener Magnus Carlsen to ganger for en del år tilbake. Det ble to remis.

– Det fine med sjakk er at det kan spilles av folk med ulike ferdigheter. Jeg tenker så å si militærstrategisk når jeg spiller. Men virkelig god er jeg ikke. Det er nok manglende mattetalent og evne til geometrisk visualisering, dessuten mangelfulle konkurranseegenskaper, i betydningen svak vinnervilje, som hindrer meg fra det. Jeg er et større talent i historie enn i sjakk, men sjakken er fortsatt en hobby for meg, forteller han.

Med ett unntak – mot en stormester i Tromsø sommeren 2008 – har Lahlum ikke tapt et parti siden 2007.

Han er god på remis, eller rett og slett god til ikke å tape, som han sier. Og det dreier seg verken om flaks eller uflaks.

– Taper du i sjakk, har du gjort en feil, konkluderer Lahlum.

Torp

Da historikeren for alvor begynte å studere det politiske miljøet i toppen av Det Norske Arbeiderpartiet etter krigen, fant han et oligarki hvor det ikke bare var Einar Gerhardsen som betydde noe.

I miljøet var også Oscar Torp, fattiggutten fra Skjeberg som var Arbeiderpartiets formann i 22 år, fra 1923 til 1945.

Torp fortjente en politisk biografi, mente Lahlum. Og ved hjelp av forfatteren Roy Jacobsen, en god venn, ble kontakten med forlag ordnet.

Heller Ap enn Rødt

Lahlum har aldri skammet seg for sitt medlemskap i Sosialistisk Venstreparti (SV).

Nå er han nettopp blitt medlem av partiets sentrale prinsipparbeidkomité og forteller at han slett ikke utelukker en rikspolitisk karriere. Leder av Oppland SV hjelper også.

– Når du skriver om politikk, er det jo en nyttig erfaring å drive med politikk også. Og det er fint mulig å kombinere politikk og akademisk virksomhet. Både Berge Furre og Gudmund Hernes har klart dette fint, sier han.

Lahlum har ingen umiddelbare planer om å skrive biografi om SVs store navn, men utelukker det ikke på litt sikt. Kristin Halvorsen er sjølsagt interessant for en biograf.

– SV er vel ikke helt hva det en gang var – hva skal vi med dagens SV?

– Med SV i regjering har Arbeiderpartiet igjen gått til venstre. SV er regjeringens venstrekorrektiv. Det trenger vi. Men dessverre har SV så langt ikke klart å få velgermessig uttelling for sin innsats. Jeg er et praktisk menneske og vil ha SV i regjering, men innser samtidig at man må jobbe på en annen måte når man er juniorpartner i en regjering. Det er ikke omkostningsfritt. Medlemskap i noe annet parti enn SV er uaktuelt for meg, og jeg har aldri stemt annet enn SV – og heller aldri vurdert å gjøre det. Skulle jeg stemt noe annet enn SV, ble det heller Ap enn Rødt.

Han Haakon

Sosialistisk Folkeparti (SF), forløperen til dagens SV, ble grunnlagt av blant annet radikale arbeiderpartimedlemmer som av utenrikspolitiske grunner ikke lenger kunne være medlemmer.

Mange mener dette var Haakon Lies feil.

– Haakon skjøv dette bruddet foran seg, det passet ikke inn i hans univers. Ifølge ham sjøl var n’Haakon ingen pådriver, men det er klart han ble symbolet for det Arbeiderpartiet utbryterne kritiserte. Han Haakon tok ikke SF alvorlig og trodde dette ville gå over. Det var en sterk undervurdering av partiet, mener Lahlum.

– Han var en innbitt motstander av kommunismens autoritære trekk, men framsto vel sjøl som ganske autoritær og hensynsløs – er ikke dette et stort paradoks?

– Han vokste jo opp i ei tid med høvdingeteorier. Haakon var tilhenger av frie valg og demokrati, men var en røff demokrat og gikk ikke av veien for å bruke åpenbare hersketeknikker – noe han for øvrig ikke var aleine om. Men tanker som å forby borgerlige partier var helt fjerne for ham. Han var tøffere innad enn utad, demokrat framfor partidemokrat.

Noen mener Lahlum i sin Lie-biografi har vært for kritisk, andre mener det motsatte. Under den kalde krigen var det utenkelig at en SV-er kunne skrive denne boka. Nå, så mange år seinere, ble han headhuntet av n’Haakon sjøl.

Snakk om tidsskifte.

Nr. 1 på kontoret

Lahlum skriver og leser kjapt. Likevel er det ingen spøk å skrive ei bok på størrelse med en murstein.

Jobbingen starter med en leseperiode. Ikke minst for å finne kilder. Deretter følger skrivefasen.

Ett par år brukte han totalt på Lie-biografien. Det ble mange samtaler med hovedpersonen også.

Siste gang Haakon Lie ringte sin biograf var fra sykehjemmet og bare få dager før han døde.

– Hvilke myter har du knekket med denne boka?

– Både helte- og skurkemytene. Om jeg ikke har knekket noen myter helt, har jeg i hvert fall nyansert dem noe. Blant eksempler på uberettigede myter kan være følgende: Han vokste ikke opp i fattigdom, han kom ikke hjem med en ny amerikansk kone i 1945, og han var ikke en hovedpådriver bak bruddet med de venstreradikale som i 1961 ble til SF. Ikke var han betalt CIA-agent heller.

– Men statsråd ble han aldri. Hvorfor ikke?

– Han ønsket det ikke. Partiet var hans kongerike. Haakon hadde ikke tålmodighet til å bli statsråd. Han ville heller være nr. 1 på partikontoret enn å være nr. 6 eller 7 under Gerhardsen. Han hadde ikke passet som statsråd.

Triumfen og tragedien

I øyeblikket har Lahlum tre bokprosjekter i lufta. En krimbok kommer i år. Dessuten jobber han med biografier over Finn Lied og Reiulf Steen.

– Steen er jo sjøl en skrivefør mann – hvordan fikk du det oppdraget?

– Vi fant tonen. Snart kommer han hjem fra Chile. Da får vi begynne å snakke sammen. Han er en spennende, begeistret og karismatisk person. Og en stor taler. Triumfen og tragedien.

– Høres nesten ut som en tittel?

– Ja, ikke umulig det.

– Er du så strukturert og systematisk som du virker å være?

– Både ja og nei. Mange opplever meg som distré, men jeg har aldri mistet passet mitt. Jeg har travle tidsplaner og en klar idé om hva jeg skal gjøre det første året. Avlyser få avtaler. Noen av mine venner sier jeg er kontrollfreak. Og jeg går med to klokker på armen for å gardere meg, sier Hans Olav Lahlum.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.03.2010
07:00
16.12.2013 12:45Mest lest

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

Sissel M. Rasmussen

– To år på rad har de lavest lønnede kommet dårligst ut. Det er uaktuelt å godta neste år

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Siv Jensen mener LO misbruker bistandspenger

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air

Ap: Høyres nyslåtte motstand mot Wizz Air fremstår som en ren tilsnikelse. – Bare vås, får de til svar

Leif Martin Kirknes

Elektrobransjen frykter A- og B-lag blant lærlinger


Flere saker