JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Togdronning på skinner

– Bråket rundt NSB? Nei, det merker jeg ikke noe til. Her på Sørlandsbanen er det sjelden problemer. Er det forsinkelser, smiler vi bare og gjør det beste ut av situasjonen, sier konduktør Lise Hansen (47) med 27 års fartstid på strekningen.


08.03.2010
07:00
16.12.2013 12:46

nina.hanssen@lomedia.no

Lise Hansen og kollegene som skal følge togsettet fra hovedstaden til Stavanger denne formiddagen, er allerede på plattformen i det toget ruller inn til Oslo S. I motsetning til Trondheims-toget, er sørlandsavgangen helt i rute. Presis klokken 11.11 smyger toget seg av gårde, bort fra alle problemene i NSB.

Rutinert

Konduktører har ansvar for passasjerenes sikkerhet, og ikke minst at alle om bord skal ha det bra under reisen. Lise Hansen forteller at yrket er hektisk, veldig sosialt, men at det også har endret seg siden hun startet. Hansen elsker jobben sin.

– Jeg er så heldig nå at jeg får ta ulike vakter, og det hender at jeg tar andre oppdrag enn å reise med Sørlandsbanen også. Under jubileet til Bergensbanen i fjor jobbet jeg litt der, og jeg har også vært med på å holde kurs for mine kolleger. Det var moro, smiler hun.

Fargerik. Hansen, som er født i Trøndelag, men har bodd mesteparten av sitt liv i Kristiansand, har et aktivt liv utenfor skinnene. Etter at datteren flyttet ut har hun tid til å dyrke hobbyer og er opptatt av helse og kosthold, men driver også med intuitiv maling.

– Jeg blir inspirert av kurset til coach Nora Thormodsæter som handler om langt mer enn maling. Du kan slå følge etterpå og se selv.

Men først må hun være konduktør. Noen minutter senere høres den vennlige stemmen til Lise Hansen over høytaleranlegget.

– Hjertelig velkommen til Sørlandsbanen. Vi ankommer Kristiansand 15.55 og skal være i Stavanger klokken 19.19. Og er dere sultne eller tørst, finnes det en café ombord mellom vogn 445 og 446.

Hansen minner også om miljøstasjonene, og oppfordrer alle til å lese sikkerhetsbrosjyren. Mennene som sitter med ørepropper bak sine PC-er hører nok ikke velkomsthilsenen, men har allerede funnet fram billettene for kontroll.

Variert

– Jeg er opptatt av at folk får en behagelig reise, og det beste med jobben er jo at man møter så mange ulike mennesker, sier Hansen.

Hun blir kalt togdronningen på Sørlandsbanen og utstråler varme. Hennes gode humør og kjappe kommentarer får folk til å slappe av. Selv om det er vanlig, synes fortsatt enkelte det er stas med kvinnelig konduktør og benytter anledningen til å flørte. Kommentarene tas med et smil.

– Noe av det beste med denne jobben er jo å komme i kontakt med ulike folk. Jeg liker jo også ”smalltalk”, sier dronningen og klipper billettene.

Kvinner som skinner

Konduktørjobben var tyngre fysisk før.

– Da jeg startet var det mer et transportyrke og en del flere tunge løft. I dag er det et serviceyrke. Denne jobben passer like godt for en kvinne som en mann. Dessuten er det lik lønn for likt arbeid. Her går det på ansiennitet. Det er jo veldig positivt, og betyr jo mye for arbeidsmiljøet her.

Foruten billettering skal det informeres om rutetider og endringer underveis.

– Når jeg er om bord, er vi alltid i rute. Nå kommer vi inn på Drammen stasjon presis, opplyser hun mens toget bremser langs Drammenselva og vi passerer bryggeriet.

Men det er ikke bare menneskene om bord hun har ansvar for. Vognmateriellet skal være forskriftmessig og reisegodset må passes på.

– God service er viktig

Skjer det noe uventet, gir jeg alltid informasjon slik at alle vet hva som skjer. I begynnelsen av karrieren min skiftet jeg på å jobbe med godstransport og persontransport. Det var lærerikt. Etterpå skal du få bli med å se på når jeg snur togsettet på Kristiansand jernbanestasjon. Da skifter jeg til ordentlige arbeidsklær.

Skift gir variasjon

Hun vet at noen konduktører synes det er litt tungt å gå i turnus som av og til kan bety sene kvelder og netter. For henne har dette aldri vært noen problem.

– Jeg liker å arbeide skift. Det gir variasjon og det passer meg bra i min livssituasjon, forteller Hansen, men kjenner til at forskningsrapporter har kommet fram til at skift og turnus kan føre til helseproblemer på sikt.

– Dette handler mye om innstilling og planlegging. Dessuten må enhver arbeidstaker ta ansvar for sin egen helse. Jeg spiser riktig og holder meg i form ved at jeg trener flere ganger i uka.

Fleksibel

Hun beskriver seg selv som en meget fleksibel arbeidstaker.

– Jeg er en sånn konduktør som stiller opp når de har behov for meg, men jobber ikke mer enn 100 prosent. Er det ekstra behov, stiller jeg selvsagt opp, sier hun. Heller ikke som småbarnsmor var kvelds- og natteskift var et problem.

– Jeg tilbrakte hele dagen sammen med datteren min, og da jeg skulle dra på jobb var det jo leggetid for henne. Faktisk hadde jeg en følelse av å ha mer tid med familien den gangen.

Hansen har tatt en runde for å sjekke hvordan kundene har det og har talt opp 150 passasjerer. Det er ingen problemer verken teknisk eller på andre måter.

Service

Et hjerteformet smykke og to øredobber og skjørtet skiller konduktøren fra sin mannlige kollega.

– Ja vi har jo lov til å pynte oss litt på jobben selv om vi er i uniform, men ikke for mye, forteller hun og ler hjertelig.

Latteren smitter over på den gamle damen som nå titter opp fra sin bok. Men den unge gutten som ser på film på sin medbrakte PC reagerer ikke.

Klokken nærmer seg 13 og vi er snart på Nordagutu stasjon. Lise Hansen kommer med kaffe. Alle som kjører Komfort får varm drikke og aviser. De andre kan handle i togcafeen. Lise Hansen reklamerer for den over høytaleren:

– Jeg vil bare minne om at vi i cafevogna har pølse og pizza og andre varme middagsretter. Eh... nei, nå får jeg beskjed om at det har vi ikke, men kom gjerne for å ta kaffe, brus, vin eller øl, sier hun muntert, og er i like godt humør da hun er tilbake.

– Jeg elsker å kjøre tog. Det er mange togreiser i utlandet jeg gjerne skulle opplevd. Transibirske jernbanen blant annet, sier hun drømmende mens hun nipper til kaffen. Foruten miljøargumentet, er mange fordeler ved å reise med tog.

– Her kan man slappe av, oppleve vakker natur og man har stor plass og kan bevege seg underveis, smiler hun, og løper ut for å fortelle alle om bord at det kommer et kryssende tog.

– Informasjon hele tiden er viktig, så folk vet hva som skjer.

Nytt interiør

Vi passerer et snødekt vinterparadis rundt Gjerstad stasjon. Lise Hansen er ikke en person som klager. Dessuten lar hun seg ikke vippe av pinnen om noen er sinte på arbeidsgiveren hennes fordi det har vært så mye kluss.

– NSB er en god arbeidsgiver og vi har trygge rammer her. Men for meg var det også viktig å melde seg inn Norsk Jernbaneforbund. Det gir ekstra trygghet for jobben. Har du forresten sett at det er helt nye stoler her? Vogntoget er det samme gamle, men interiøret er nytt og ganske fint, sier hun og peker på de grå setene med velkomsthilsener på flere språk i mønstret og duken med NSB-logoen som oppfordrer til miljøtanker.

– Hva er en miljøtanke?

– Tenk bare på hvor miljøvennlig togene er. Vi bruker nesten ikke strøm og energi. Det er en miljøtanke som man blir glad av, sier Lise Hansen.

08.03.2010
07:00
16.12.2013 12:46



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»


Flere saker