JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mannsbastionen

LO er fagbevegelsens fremste mannsbastion.

Avisa Klassekampen har kartlagt fordelingen av menn og kvinner i 67 forbund i alle de fire hovedorganisasjonene; LO, Unio, YS og Akademikerne. Resultatet viser at faglige tillitsvalgte fortsatt er en sterkt mannsdominert forsamling. I 38 av forbundene er flertallet av de lokale tillitsvalgte menn.

LO framstår som den klart mest mannsdominerte av de fire hovedorganisasjonene. Selv om halvparten av alle LO-organiserte er kvinner er bare knapt 3 av 10 lokale tillitsvalgte kvinner. Dette er tallenes tale:

– LO: 28 % kvinner blant de lokale tillitsvalgte

– Akademikerne: 44 % kvinner blant de lokale tillitsvalgte

– YS: 46 % kvinner blant de lokale tillitsvalgte

– Unio: 65 % kvinner blant de lokale tillitsvalgte

I Unio, som i hovedsak organiserer høyskoleutdannete i offentlig sektor, er det særlig Sykepleierforbundet og Utdanningsforbundet som drar opp kvinneandelen. I de to forbundene er henholdsvis 89 og 66 % av de lokale tillitsvalgte kvinner.

<img width="300" height="440" border="0" align="right" src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/03126/Kvinneandel_3126236a.jpg" /> Blant de 21 LO-forbundene er det bare HK (76,1 %), Fagforbundet (61,6 %) og FO (57,9 %) som har et flertall av kvinner blant de lokale tillitsvalgte.

Som diagrammet til høyre viser er nesten halvparten av LO-forbundene nede i en kvinneandel på under 20 % blant sine lokale tillitsvalgte.

For to forbund, Arbeiderbevegelsens Presseforbund og NISO, forligger ikke tall.

Økende mannetetthet

Klassekampens undersøkelse viser også at mannsdominansen blir større jo høyere opp i det faglige hierarkiet man kommer. Blant forbundslederne er mennene i flertall i alle de fire hovedorganisasjonene.

– LO: 68 % av forbundslederne er menn

– Unio: 64 % av forbundslederne er menn

– YS: 61 % av forbundslederne er menn

– Akademikerne: 54 % av forbundslederne er menn

Bare menn på toppen

Og går vi helt til topps er mannsdominansen total. Samtlige fire hovedorganisasjoner ledes i dag av menn.

Gjennom LOs mer enn 110 år lange historie har organisasjonen bare hatt en kvinnelig toppleder. Gerd-Liv Valla satt som LO-leder fra hun ble valgt på LO-kongressen i 2001 til hun måtte gå av under dramatiske omstendigheter i mars 2007.

Blant hovedorganisasjonene er det YS som har mest erfaring med kvinner i topposisjon. Fra 1981 til 2006 var først Eldri Langåker og deretter Randi Bjørgen YS-leder.

Annonse
Annonse