JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ros til norsk krisehåndtering

Norsk økonomi har klart seg svært godt gjennom finanskrisa, fastslår OECD i dagens ferske rapport.

odd.arne.olafsen@lomedia.no

Norge har kommet seg bedre gjennom finanskrisa enn de fleste OECD-landene, fastslår OECD i sin ferske rapport som ble presentert i dag. En rask rentenedgang kombinert med solid likviditet, en mindre følbar krise og en arbeidsledighet under fire prosent, ga rom for å sette inn sterk stimulans i de offentlige budsjettene. Nå mener OECD at krisetiltakene gradvis bør trekkes tilbake.

– OECD-rapporten bidrar til vår egen debatt om den økonomiske politikken og gir dessuten en del interessante analyser, sa en fornøyd finansminister Sigbjørn Johnsen, som kunne fastslå at krisetiltakene allerede er under avvikling.

Han hadde også merket seg at OECD mener retningslinjene for finans- og pengepolitikken og Statens pensjonsfond utland har tjent Norge vel og bidratt til økonomisk stabilitet. Samtidig er dette rammeverket nødvendig for at oljeressursene også skal komme senere generasjoner til nytte.

Finansministeren ble utfordret på hvorfor det ikke kan settes en klar frist for når man skal gå tilbake til den såkalte fire prosent-handlingsregelen. Han repliserte at det fortsatt finnes noen mørke skyer i land vi må holde øye med, fordi de tiltak de setter inn kan få innvirkning på vår egen økonomiske utvikling.

For rask vekst?

OECD-rapporten understreker at med de gode resultatene de norske krisetiltakene har gitt, er faren for en for rask ekspansjon i økonomien til stede. OECDs forsiktige anbefaling er derfor å stramme inn i de offentlige budsjettene, for å unngå en rask renteøkning med direkte følger for utsatt norsk industri.

Anbefalingen går også på å gjeninnføre handlingsregelen på fire prosent i 2013.

Spare på skole og helse

Det ble også gitt like forsiktige anbefalinger om å se på hvordan det kan spares på utgiftene til skole- og helsesektoren. Å stramme inn kan også, etter OECDs syn, innebære å se på skattenivået, herunder en forsiktig økning av boligskatten.

– Dette er et omfattende spørsmål. Vi er i gang med å se på bruken av offentlige midler generelt, men dette er et veldig sammensatt bilde. Når det gjelder skattenivået generelt, skal det ikke endres. Vi skal beholde toppskatten. Når det gjelder formuesbeskatningen er målet å skape større rettferdighet, sa finansministeren.

Krevende klimamål

OECD har også merket seg de ambisiøse målene Norge har satt seg gjennom offentlige budsjetter når det gjelder å redusere klimautslippene. Dette krever langsiktige politiske forpliktelser, også i tråd med andre OECD-lands tiltak innenfor dette området.

Samarbeid med EU om fisk

Rapporten peker også på norsk fiskeripolitikk, der vi har lyktes med å opprettholde en bærekraftig stamme av noen fiskearter, men der også noen arter står i fare for å bli overfisket. OECD mener at et samarbeid særlig med EU om å fastsette forsvarlige fiskekvoter, kombinert med en lemping av strikte konkurransevilkår, vil fremme produktiviteten i fiskeriene og samtidig ivareta bærekraftige fiskestammer.

Annonse

Flere saker

Annonse