JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvaret utfordrer organisasjonene

Forsvarsstaben har sagt opp avtalen med lønnede tillitsvalgte uten at forhandlinger har funnet sted. Det rammer 24 områdetillitsvalgte i Norges Offisersforbund. NTL etterlyser retningslinjer.

Fremgangsmåten viser at Forsvarsstaben ønsker redusert innflytelse fra organisasjonene og at deler av Hovedavtalen desimeres, fastslår forbundsleder Peter André Moe i Norges Offisersforbund (NOF) på lederplass i siste utgave av Befalsbladet.

– Noen i forsvarsstaben har tydeligvis bestemt seg for å utfordre både avtaleverket og organisasjonene. Dette kan føre til store vansker, ikke minst når det gjelder samarbeidsforhold innad i Forsvaret, sier Peter André Moe og tilføyer:

– Vi har fått beskjed om at en avtale vi har hatt i nærmere 30 år bortfaller 1. august i år uten at forbundet som avtalepart er innkalt til møte. Dette er i strid med regelverket. Avtalen kan reguleres hvert 3. år og gjelder for et år av gangen hvis ikke annet er bestemt.

– Hva betyr opphør av avtalen for Norges Offisersforbund?

- Det betyr at forbundets 24 områdetillitsvalgte og fem omstillingstillitsvalgte ikke lenger har denne funksjonen fra 1. august. Sistnevnte er tillitsvalgte innenfor de områdene som er tyngst rammet av omstillinger i Forsvaret, mens områdetillitsvalgte dekker bestemte geografiske områder på tvers av forsvarsgrenene. Et område kan dekke flere fylker.

– Hva skjer videre?

–Vi håper på en løsning direkte med Forsvarsstaben ved personellavdelingen. Dersom vi ikke når fram, vil forbundet vurdere å bringe saken direkte inn for departementets politiske ledelse eller for samarbeidsavtalen LO-DNA. Opphør av avtalen rammer ikke NOF alene, men også øvrige organisasjoner for militært og sivilt personell i Forsvaret, sier Peter André Moe i Norges Offisersforbund.

Samme antall

– Norsk Tjenestemannslag Forsvaret får samme antall tillitsvalgte på heltid, men det er vanskelig å stille seg til disposisjon som tillitsvalgt på heltid når en ikke vet betingelsene, sier leder Dag Agledal. Foreningen har 2 300 aktive medlemmer blant sivilt ansatte, en kraftig reduksjon i løpet av de siste åra på grunn av innskrenkninger blant de sivile. Foreningen har hatt over 6 000 medlemmer.

– Vår landsforening og NOF er samstemte når det gjelder synet på Forsvarsstabens håndtering av denne saken, men hvordan vi organiserer funksjonen med tillitsvalgte er noe annerledes. Også vi fikk vite at avtalen var sagt opp «til bortfall», som det heter. Samtidig ble foreningen tilbudt samme antall frikjøpte.

Det vi ikke vet noe om er betingelsene som de mest sentrale tillitsvalgte skal ha mens de skjøtter sine verv. Før et medlem stiller til valg, vil det vite om stillingen står åpen når de ikke lenger er tillitsvalgt på heltid. Betingelsene ved reise, arbeidstid og overtid er heller ikke avklart . Så kommer forhold som tjenestested. Er det vi i foreningen eller forsvaret som skal bestemme dette, spør Dag Agledal.

– Dette er jo forhold som partene ellers løser ved forhandlingsbordet!

– Partene skulle hatt et møte 2. februar, men dette ble avlyst. Vi har hørt antydninger om møte denne uka, men har ikke fått innkalling, svarer Dag Agleland i NTL Forsvaret.

Forsvaret vil ikke kommentere

Forsvarsstaben opplyser skriftlig at "dette er en prosess som kjøres sammen med tjenestemannsorganisasjonene og pr. dags dato ikke avsluttet. Med respekt for avtalepartene ønsker Forsvarsstaben ikke å kommentere en pågående sak før partene har avsluttet prosessen".

Annonse
Annonse