JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

IA-arbeid nytter

Det er arbeidsgiver som må bære hovedansvaret for et godt arbeidsmiljø på norske arbeidsplasser. Men de ansatte har også et ansvar. Her har vernetjenesten og de andre tillitsvalgte en viktig og nyttig jobb å gjøre.

jan.erik@lomedia.no

En bedrift som tar IA-arbeidet på alvor er Mandal kommune, en kommune med over 14000 innbyggere. Mandal er dessuten landets sørligste by. På LOs IA-konferansen på Sørmarka la Liv Else Kallhovd, hovedtillitsvalgt i Mandal kommune, fram resultater fra kommunens tillitsprosjekt som springer ut av nærværsprosjektet.

Tillitsvalgte som ledere

Mandal kommune ble IA-bedrift i 2002. Den har hatt en aktiv bedrifthelsetjeneste fra 2000 og et godt samarbeid med NAV.

– Det fine med tillitsprosjektet er at tillitsvalgte ble valgt inn som ledere av prosjektgruppa, sa Kallhovd.

Fra 2003 til 2007 gikk sykefraværet i Mandal kommune ned fra 9,5 % til 6,8 % - altså en nedgang på 26 %. Medarbeidertilfredsheten økte i samme periode.

Likestilling av egen- og legemelding

Hva er det unike med tillitsprosjektet? Jo, at egen- og legemelding er likestilt i 365 dager. Mandal kommune er den eneste arbeidsplassen i landet som har departemental tillatelse til denne ordningen. Men tillatelsen satt langt inne. Tre søknader måtte til før den gikk i orden.

– Et annet viktig poeng hos oss er bevisstheten om at du har rett til å være på jobb sjøl om du ikke er helt frisk, sa Kallhovd.

Den enkelte medarbeider kan på Mandal kommunes hjemmeside melde inn sin egenmelding. Da skal lederen følge opp. Etter 16 dagers fravær, skal arbeidsgiver sende blomster til den syke medarbeideren.

To målsetninger har kommunen satt opp. For det første at sykefravær skal under 6 %, og for det andre å øke den reelle pensjonsladeren fra 55,1 år til 57 år. Sistnevnte mål ble nådd i 2008.

Enkle tiltak

Også Glomma Papp i Sarpsborg har fått til mye, skapt et godt klima hvor sykefraværet har gått ned. Personalsjef Morten Løwen og hovedtillitsvalgt Øystein Gundelsby presenterte bedriftens IA-arbeid på sørmarka-konferansen. Det viser seg at enkle tiltak, som for eksempel gratis frukt daglig og trimrom med skikkelig utstyr, gir resultater. Og en bedriftshelsetjeneste som fungerer.

WEB-RADIO: Hør Øystein Gundelsby forteller mer om IA-arbeidet på Glomma Papp i intervju med RadioRiks

Et annet tiltak, også i prinsippet enkelt, er opplæring av tillitsvalgte i både IA- og HMS-arbeid. AOFs Anne Cathrine Devik, avdelingsleder i LO kompetanse, informerte om hvordan LOs egne tillitsvalgte kan melde seg på kurs i AOFs regi. For eksempel Arbeidsmiljøskolen, et tilbud om videreskolering for hovedverneombud, verneombud, tillitsvalgte eller andre som arbeider med verne- og miljøspørsmål. Skolen består av to trinn, til sammen seks uker og 287 undervisningstimer.

Annonse
Annonse